Kategória


Archive for február, 2009

Bibircsós kőrontó (Saxifraga granulata).Kőtontófélék (Saxifragaceae). 25-40 cm.

Teljes cikk »Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.)

Sáfrányos szeklice, magyar pirosító, magyar sáfrány, olajözön, parasztsáfrány, pórsáfrány, szeklice, vadsáfrány  (Carthamus tinctorius L.)

Teljes cikk »Rozmaring, antósfű, rozmarin  (Rosmarinus officinalis L). Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt ez a Dél Európában honos és a cserepekben, kertekben nálunk is termesztett örökzöld bokrocska levele.

Teljes cikk »Narancshéj oranzs, auranci  (Citrus aurantium L.).

Teljes cikk »Sáfrány, bécsi sárfány, fűszer sárfány, spanyos sárfány, valódi sárfány (Crocussativus L.)  Nagyanyáink által nagyon kedvelt növény, amit manapság alig használunk. Évszázadokon keresztül a Föld legrégibb, legnépszerűbb, legdrágább fűszernek tartották.

Teljes cikk »Retek, kerti retek, réparetek (Raphanus sativus). Már az ókorban is ismerték ennek a gumónak az egészséges hatását, jó ízét és egyes helyeken termesztették.

Teljes cikk »Petrezselyem, petrezsirom, petrezselem  (Petroselinum hortense sativum H.)

A petrezselyem egyetlen háztartásból sem hiányozhat. A petrezselyem zöldjét frissen, vagy szárított állapotban használjuk. A növény finomra vágva csak közvetlen tálalás előtt adjuk a kész ételhez.

Nagyon jól felhasználhatjuk  bizonyos szagok ellen (bélszag) eltüntetésére. PL. a  sütésre előkészített kacsát, libát stb. apróra vágott pertezselyem-zölddel bedörzsöljük, majd megsütjük.

A növény illó olajat, karotint, C-, és E vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös, ezért főleg télen használjuk bőségesen.

A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású.Pasztinák , paszternák, olaszrépa, peszternák (Pastinaca sativa). Már az ókorban is ismerték és nagyon kedvelték. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak valamivel édeskésebb.

Teljes cikk »Kömény, hasznos kömény, köménymag, konyhakömény (Carum carvi L.)

Teljes cikk »Fekete üröm, aranyfű, közönséges üröm, mátrafű, taplóüröm, veresüröm (Artemisia vulgaris L).

Szinte mindenhol előforduló növény, amelynek kesernyés, de nem kellemetlen íze van.

Teljes cikk »Fekete üröm, bárány üröm, hegyi üröm  (Artemisia absinthium L).

Teljes cikk »Boróka, apró fenyő, borosán, borostyántüske, borovicskafenyő, borsfenyő, gyalogfenyő, komkék, közönséges boróka, töviskés fenyő ( Juniperus communis L ).
A Duna -Tisza közén, de hazánk más részein is nagy tömegben fordul elő. örökzöld cserje. Második éves kékes hamvas bevonatú termései szolgálják a kissé édes-, kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert.

Teljes cikk »A legenda szerint ezt a növényt Rafael arkangyal mutatta meg egy tüdőbetegnek, aki gyógyulást keresve az erdőbe menekült. Innen kapta nevét: Angelika ( Angelica archangelica L ), angyalfű, angyalgyökér, angyelika, orvosi angelika. Európában magasabb hegyvidéken honos, hazánkban termesztett kétéves növény. Gyökerét használják ízesítőként. Régi fűszer-, és gyógynövény. Különlegesen kellemes, aromás szaga és édeskés kesernyés íze miatt a gyomorkeserű likőrök alapanyaga.

Teljes cikk »