Kategória


Virágját erős napsütésben szedjük, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj, amely a gyógyhatást biztosítja. A kamillához hasonlóan guajanolid típusú szeszkviterpén laktonokat tartalmaz. Gyomor- és bélgyulladás, gyomorvérzés, vérző aranyér, megfázás, reumatikus hátfájás, keringési zavarok, érgörcsök gyógyítására használjuk.

Szabályozza a veseműködést. Szédülés, hányinger, orrvérzés, de váladékozással, könnyezéssel járó szembántalmak esetén is alkalmazható.

Cickafark tea: A csészénként 1 púpozott kávéskanál cickafarkfüvet némelyek 2-3 percig forralják, mások forrázás után 10 percen át áztatják majd leszűrik. Reggel és este 1-1 csészényit melegen fogyasztunk el belőle. Rendszeresen vagy kúraszerűen fogyasztva az idült bántalmakat is megszünteti. Van aki 20-30 perc áztatási időt javasol.

További pozitív hatásai: étvágyjavító, emésztést segítő, kiváló fejfájásra és migrénre, erős vértisztító, fokozza a vérképződést, enyhülést hoz gyomorégés és gyomorvérzés esetén is. Szabályozza a veseműködést, jó irányba befolyásolja a máj működését, segíti a sebgyógyulást, csillapítja a vérzést, és a fogíny-, és szemgyulladásra is igazi gyógyír.

Cickafark ülőfürdő: Áztassunk hideg vízben 100 grammnyi (teljes növény) cickafarkot egy éjszakán keresztül. Másnap -felforralás után- a fürdővízhez adjuk.

Cickafark tinktúra: Kell hozzá napos időben szedett cickafarkvirág, melyet üvegbe teszünk. Amit le kell önteni 38-40%-os alkohollal (vodka, whisky, pálinka). Ezután két hétig hagyjuk állni egy meleg helyen.

Cickafark borogatás: Maréknyi cickafark füvet öntsünk le fél liter forrásban lévő vízzel, ezután tegyük gézlapba és még meleg állapotában tegyük a sebre.