Kategória


Hogy a csiperkegomba egészséges élelmiszer? Az egyik legegészségesebb! Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább megbecsülésre lenne méltó. Nem véletlenül került a “superfood”, vagyis szuperélelmiszerek sorába. Vagyis olyan élelmiszernek minősítették, amely különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszer az áfonya, főként magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt, a brokkoli, a paradicsom, a vörösbor, a citrusfélék vagy a tengeri hal. A csiperke antioxidánsai, magas B- és D-vitamin-tartalma, ásványi anyagai miatt került a listára.

Erősíti immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert a teljes értékű aminosavakban, ásványi sókban, rostokban gazdag gomba megvédi őket a hiánytünetek kialakulásától. A csiperkegomba fehérje-, ásványianyag-, és vitamintartalom szempontjából is jelentős tápértékű.

Egyél gombát! Sokat! A pucolást meg felejtsd el! Nagyjából ez a “gombakutatok” üzenete, akik szerint kevés ehhez hasonló vitamin- és nyomelemforrás van. Az életvédő szelént például ennek segítségével tudja szervezetünk hasznosítani. Nem véletlenül lett mostantól a mellrákkampány új főszereplője

A gomba rejt más kincseket is. Például az ergoszterolt, ami a D-vitamin “elővitaminja”, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával védi az egészséget.

gomba