Kategória


A virágát szedjük májustól-augusztusig. Frissen és szárítva is használhatjuk hasfájás, görcsök, puffadás, hasmenés, kiütés, gyomorpanaszok, gyomorhurut, menstruációs zavarok, a menses kimaradása, altesti fájdalmak, álmatlanság, a mellékhere gyulladása, láz, torok- és fogfájás, sebfájdalom esetén teaként.

Kamilla tea

Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kamillavirágot leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható.Külsőleg sebek lemosására, szem- és kötőhártya-gyulladás, viszkető vagy nedvedző sebek lemosására használjuk.

Kamillás fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Két maréknyi virágzatot tegyünk a fürdővízbe.

Gargarizálás kamillával: 2-3 evőkanállal adjunk 1 dl vízhez, naponta többször használjuk öblögetéshez.

Kamilla gőzölés (inhalálás): Tegyünk 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázzuk le, és hajoljunk fölé. Fejünket törülközővel fedjük be, és kb. 10 percet inhaláljunk. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Borogatás kamillával: Tegyük a kamillát egy mullkendőbe, és forrázzuk le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

Kamillás öblögetés és fogkrém: Fogmosás után végezz szájöblítést a langyos teával, és a hatást már néhány alkalom után tapasztalhatod. A kamillakivonatot tartalmazó fogkrémekkel is érdemes megbarátkoznod, így hosszútávon megőrizheted fogínyed egészségét.

És ugye finom is! 🙂