Kategória


A legenda szerint ezt a növényt Rafael arkangyal mutatta meg egy tüdőbetegnek, aki gyógyulást keresve az erdőbe menekült. Innen kapta nevét: Angelika ( Angelica archangelica L ), angyalfű, angyalgyökér, angyelika, orvosi angelika. Európában magasabb hegyvidéken honos, hazánkban termesztett kétéves növény. Gyökerét használják ízesítőként. Régi fűszer-, és gyógynövény. Különlegesen kellemes, aromás szaga és édeskés kesernyés íze miatt a gyomorkeserű likőrök alapanyaga.Az angyélika asztmások, krónikus hörghurutban szenvedők, gyenge testalkatúak, könnyen meghűlők, köhögésre hajlamosak csodaszere.

A növény levele és gyökere  saláta-, főzelék-, és mártás ízesítő. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerkánt fogyasztják.

Az angyalgyökeret felhasználják még fűszeres teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást szüntető, idegerősítő teakeverékek készítésénél. A gyomor-, és bélbajosok étrendjének értékes fűszere.

A legtöbb hatóanyag a gyökérben található. A gyógyhatású szer elkészítéséhez öt dekagramm porított gyökeret áztassunk fehér borban egy héten át. Az üveget tartsuk meleg helyen, és napjában többször rázzuk jól fel, majd szűrjük le. Az így elkészített italból naponta egy kupicát kell fogyasztani. Nyugtatja a túl szaporán verő szívet, enyhe izzasztó és vizelethajtó.

Ezek mellett kiváló tüdő- és vértisztító, erősíti a gyomrot és az idegeket. Ugyancsak jó szolgálatot tehet migrénes fejfájásnál, sápadtságnál, vérszegénységnél, görcsök és fájdalom esetén. Tinktúra formájában, kámfor hozzáadásával reumatikus bántalmakkor alkalmazható bedörzsölőszerként.

Teájával szemet borogatnak.