Kategória


Az ánizstermések illő olajat, zsíros olajat, fehérjét, cukrot tartalmaznak. Már az ókorban is használták az egyiptomiak mint fűszert.

Ánizs (Pirapinella anisum L.) ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény.anizs
A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk termesztett egyéves, illatos növény. 3,5—5 mm hosszú, szürkésbarna színű termése a fűszer (Anisi fructus), melyen gyakran a kocsányrész is megtalálható. Jellemző kellemes illata, a köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer.

Mint fűszert az egész világon sokoldalúan használják fel. Felhasználható vöröskáposzta, sárgarépa-, tök-, cékla- stb. főzelékekben. Vadas ételek, mártások ízét előnyösen érde­kessé tehetjük egy parányi ánizzsal.

Édességeknél: gyü­mölcskompótok, édes rizs, köhögés elleni cukorkák, pudingok és egyes vidéke­ken kenyérsütésnél, sós süte­ményeknél (néha köménnyel vagy édes köménnyel együtt) is használják. Italok­ban is közkedvelt: puncsok, szirupok, likőrök stb.

Gyógyhatása miatt étvágy­javító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, ideg­erősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is hasz­nálják, de az egészséges em­ber számára is hasznos fű­szer. A gyermekgyógyászat­ban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen.

Gyógysze­rekhez ízjavítóként is adják.