Kategória


Apró csalán, árva csalán ( Urtica urens ). Csalánfélékhez tartozik ( Urticaceae ). 20-60 cm. Levelei tojásdadkerekek, egyformán és durván fűrészesek.
Az egész növény merev csalánozó mirigysertékkel ( fulánkszőrszállal ) van megrakva. Minden levél hónaljában ered hét virágfűzér, melyeken a porzós termővirágok keverten állanak. Füzérkéi rövidebbek, mint a levél nyele. Terem mindenütt az országban.Az apró csalánon kívül, van még egy csalán ( Urtica dioica ), mely tarackot fejleszt és az égető mirigyszőrökön kívül, még egyszerű szőrökkel is bír. Alsó levelei szíves tojásdadok, kihegyezettek, durván fűrészesek.

Használata: Mindkét csalánfaj gyógyerővel bír. Vértisztító, oldó, vizelethajtó hatásánál fogva már a legrégibb időkben mellbajoknál, vérköpés, aranyeres bántalmak, vesebaj és sárgaságnál használták. Szerves tartalma nagy. Újabb időkben kiváló orvosok figyelmét vonta magára, akik bőrkiütéseknél, hólyagosodásoknál sikerrel alkalmaztak.

Használati utasítás: A friss levelek kipréselt nedűjét orrvérzésnél, vérköpés, vérhányás és vérfolyásnál kell használni. A levelek vízben főtt leve vese- és tüdőbajoknál kitűnő hatásúnak bizonyult.

Külsőleg is alkalmazzák: zsibbadt tagokat, csalánnal kell ostorozni és élénkebbek lesznek. Köszvénynél is alkalmazható.