Kategória


Közönséges Párlófű  – Apróbojtorján – Agrimonia eupatoria L. Levelei páratlanul szárnyaltak, apró sárga virá­gai hosszú, tömött füzérbe rendeződnek, jú­nius-augusztusban nyílnak. Hazánkban a kö­zönséges párlófüvön kívül a nála jóval ritkább szagos párlófű (A. odorata) is előfordul. 

A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó nemzetség 15 faja az északi féltekén honos. A közönséges párlófű bokros, füves helyeken, mocsárréteken, avagy száraz erdőkben az egész országban gyakori és elterjedt, 40-100 cm magasra növő, pelyhes-molyhos évelő növény.

A népi gyógyászatban sokféle tünet és be­tegség kezelésére használják. Leveleit, virágos hajtásait gyógyteának elkészítve légúti megbetegedések tüdőgyulladás, tuberkulózis, aszt­ma, szamárköhögés, köhögés, emésztőszervi panaszok (gyomorfájás, gyomorfekély, máj- és epepanaszok  és különböző sebek  gyulladt,  gennyes, nyílt és vérző) kezelésére alkalmazzák.

A virágzó, föld feletti részeket (Agrimoniae herba) gyűjtik, amelyek 10-17 százalék cserzőanyagot, 1-4 százalék procianidint és 0,5-1 szá­zalék flavonoidot tartalmaznak.

A gyógyteákat epehajtó, görcsoldó, összehúzó és antibiotikus hatásuk miatt a gyomor- és bélrendszer az epehólyag és epeutak gyulladásainak kezelésére, valamint bakteriális fertőzések okozta has­menések megszüntetésére használják.