Kategória


A vadon termő articsóka,  angol bogács, disznótövis, tövis répa, ördögoldal (Carlina acaulis) a fészkesek  (Compositae) rendjéhez tartozik.Szára igen rövid. Hosszú szárnyasan hasogatott és igen tüskés levelei a földön elterülve, igen nagy rózsát képeznek. Középen van a széles, nagy virágzata. Belső fészekpikkelyei ezüstfehérek és napfényben sugarasan kiterülők. Terem sziklásabb, kövesebb mezőkön, kivált a magas hegyvidéken.

A csomós, bütykös, friss gyökér tejnedűt tartalmaz. Kiszárítva sárgás, vagy vöröskés, gyantás lerakódást képez. A gyökér szaga kellemetlen, íze erősen fűszeres és kesernyés.Használata: a régi orvosoknál a disznótövisnek nagy becse volt. Csodás hatásokat tulajdonítottak a kipréselt gyökér nedvének, mert hajtó, béltisztító hatása már kis mértékben is megnyilvánul. Szorulásnál, vízkórnál, sőt, mint izzasztó házi szer, nagyon ajánlható.

A szárított és porrá zúzott (pulverizált) gyökérből, naponta kétszer, egy késhegynyivel (2 gr. ) kell bevenni, vagy két késhegynyi (4gr.) gyökérport 3 deci vízben kell főzni, és ezt (háromszorra) reggel-délben-este,  meginni.

articsóka(Carlina acaulis)

nagyi szerint:

Üdvözlöm Kedves Hanna! Köszönjük szépen az észrevételt, a hibát kijavítottuk:nagyi

Hanna szerint:

Az articsóka latin neve: Cynarae scolymus
A Carlina acaulis pedig a Szártalan bábakalács, ami Magyarországon védett, nem gyűjthető! Az articsóka ellenben termesztésbe vont növény, tehát a kettő nem ugyanaz!!!! A képen articsóka látható.