Kategória


Bodza. Kétféle bodzafát különböztetünk meg: fekete bodzafa és földi bodza ( Sambuccus nigra et Sambuccus ebulus ). Bodzafélék ( Caprifoliaceae ). Általánosan ismert fa.

A fekete bodza virága izzasztó teát ad:, bogyóit eledelül és festésre is használják. A fekete bodza gyümölcséből némely vidéken lekvárt és pálinkát főznek. A mézzel kevert lekvár tüdőbajosoknak jó.Használata: Friss leveleit ( vágva, vagy törve ) borban, vagy vízben kell főzni és e főzetet vízkórban, máj és lépkeményedésben szenvedőkkel itatni. Egy napra 3-4 deci elegendő. Friss virágai vízben főzve, mint melltisztító, hasindító és vizelethajtó szer használják.

Külső hasznát is vehetjük. A megtört, vagy zúzott zöld levelek rühös tagra kötve tísztítólag hatnak. Régi orvosok szerint a friss levelek dühös ebmarástól eredő sebeket gyógyítanak és köszvényes tagokra kötve igen jó hatásúaknak bizonyultak.

Borecettel és mézzel elegyített leveleiből kenőcsöt készítenek, melyet a szeplős arcra kennek, hogy a szeplő minél előbb eltűnjék.

Bodza-fekete ( Sambuccus nigra)

 

Bodza-fekete ( Sambuccus nigra)

 

Bodza-fekete ( Sambuccus nigra)