Kategória


A rendkívül népes, és főleg a trópusokon elter­jedt borostyánfélék családja (Araliaceae) csak egyetlen nemzetség egyetlen fajával, a boros­tyánnal képviselteti magát Európában. További 4 borostyánfaj él még a Kanári-szigeteken, Nyu­gat-Ázsiában, a Himalájában és Távol-Keleten.

 A középhegységeink és a Dunántúl szinte min­den erdőtípusában megtalálhatjuk. 30 méter hosszú ágakat is növelő, kúszó, kapaszkodó cserje.

Örökzöld levelei bőrneműek, kopaszok, fényesek, 3-5 karéjúak, a virágzó hajtáson ép szélűek, tojásdadok. Zöldesfehér virágai göm­bös virágernyőben ősszel nyílnak, és a fekete termések a következő tavasszal érnek be. Csak az idős példányok virágoznak. Falak, kerítések, öreg fák befuttatására is használják.

A népi gyógyászatban helyenként fejfájás és gyomorfájás elleni gyógyteát készítenek a bo­rostyán leveleiből.

Levelei  2-6 százalék szaponint, valamint flavonoidokat és szterineket tar­talmaznak. A drog köptető, nyálkaoldó, görcs­oldó és enyhe nyugtató hatással rendelkezik. A nyugati országokban szamárköhögés és ma­kacs hörghurut kezelésére használt teakeveré­kek és más készítmények alkotórésze.