Kategória


A rákellenes hatásukról híres káposztafélék családjának egyik tagja. A brokkoli majdnem 90 százaléka víz, de tele van táp­anyagokkal. Egyetlen virágkocsány annyi élelmi rostot tartalmaz, mint egy adag egészséges reggeli gabonapehely, és annyi C-vita­mint, mint két közepes méretű narancs. A levelei is ehetők. Gyógyhatásai:

brokkoliA brokkolira úgy kell tekintenünk, mint az első szárú rákellenes táplálékra, tele van ugyanis kénvegyületekkel pl, szulforafánnal, amelynek szaga a zöldség párolása közben érezhető . Ezek ha­tására génjeink fokozni kezdik a rákkeltő anyagot- semlegesítésére specializálódott enzimek termelését. Ha többet fogyasztunk ebből a zöldségből, akár felére is csökkenhet egy seregnyi rossz­indulatú daganatos betegség, pl. az emlő-,gyomor- és a vastagbélrák kialakulásának a  kockázata.

A szulforafán a fekélyeket okozó baktériumokat is elpusztítja. Kiváló kalci­um- és káliumforrás, így egyaránt jót tesz a csontoknak és a vérnyomásnak. C-vitamin és béta-karotin-tartalma a szabad gyökök támadásaitól védi a szemet illetve az agysejteket, így segít meg­előzni a szürkehályogot, valamint az átmeneti vagy súlyosabb memóriazavart.

Hasznos tipp
A brokkolit 3-4 percig pároljuk, míg kívül ropogós,  belül puha lesz – így szabadul fel belőle a legtöbb szulforafán. Ne főzzük bő vízben, mert tápanyagai kioldódnak. Főként a brokkolirózsákat fogyasszuk, mert bennük található a béta-karotin nagy része.

Ajánlott adag
Fél bögre párolt vagy főtt brokkoli egy adag zöldségnek felel meg.

Vásárlás
Olyan brokkolit válasszunk, amely­nek rózsái sötétzöld, bordó vagy liláskék árnyalatúak, ezek ugyanis több béta-karotint tartalmaznak, mint a világoszöld és sárga fajták. Ha már virágzásnak indult, vagy a szára fonnyadt, ne vegyük meg.

Ne dobjuk el a zöldség leveleit: több béta-karotin van bennük, mint a brokkolirózsákban. Apró­ra vágva adjuk a brokkoli többi részéhez, vagy keverjük vegyes zöldsalá­tába. A növény szárát is nyugodtan megehetjük, de a külső réteget vágjuk le róla, mielőtt feldara­boljuk vagy legyaluljuk.
2 Ha a brokkoli megfonnyadt, a szárából vágjunk le alul 1-1,5 cm-t, állít­suk egy tál hideg vízbe, majd hűtsük be. Pár órán belül ismét ropogós lesz.
3 A citromlé megakadá­lyozza, hogy a gyümöl­csök húsa megbamuljon, ám a brokkolinál (és min­den olyan zöldségnél, amely klorofillt tartal­maz) ellenkező hatást fejt ki: csúnya szürke színt kap tőle a zöldség. Csak azután öntözzük meg cit­romlével, ha párolás után már kihűlt.