Kategória


A vad kékáfonya a természet egyik csodája!  A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Teljes cikk »A rostok szerepe nem kérdéses…

Világszerte egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásában szerepet játszanak a helytelen táplálkozási és életmódbeli tényezők. Több mint fél évszázada tudjuk, hogy az egészség megőrzésének alapvető feltétele a minőségi táplálkozás. A legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.

A ROSTHIÁNYOS TÁPLÁLKOZÁS 

Teljes cikk »Alacsonyan növő cserjeféleség, a hangafélék családjába tartozó, Magya­rországon a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, a Bükk, illetve a Bakony térségében a lejtős hegyek oldalán, valamint Győr-Moson-Sopron megye erdeiben, erdőszélein tömegesen előforduló növény. Teljes cikk »A csalánfélék családjába (Urticaceae) tartozó nemzetség 45 faja főleg az északi féltekén ter­jedt el. A nagy csalán hazánkban mindenütt közönséges és gyakori. Liget-, láp- és szurdok-erdők száraz tölgyesek jellegzetes és tömeges aljnövényzete. Kellemetlen, ház körüli, kétlaki évelő  gyomnövény.

Nagy csalán - Urtica dioica L.

Teljes cikk »A csalánfélék családjába (Urticaceae) tartozó nemzetség 45 faja főleg az északi féltekén ter­jedt el. A nagy csalán hazánkban mindenütt közönséges és gyakori. Liget-, láp- és szurdok­erdők, száraz tölgyesek jellegzetes és tömeges aljnövényzete.

Nagy csalán - Urtica dioica

Teljes cikk »Naspolya, borízű, lasponya, miszpulya, nospolya. ( Mespilus germanica ). Rózsafélék ( Rosaceae ). 2-3 m.
Levelei nagyok, lándzsásak, visszájukon molyhosak. Magányos virágai fehérek. Gyümölcse körtenemű, csúcsán lapos, horpadása van, melyet a csésze karéjai galléroznak.

Teljes cikk »