Kategória


Alacsonyan növő cserjeféleség, a hangafélék családjába tartozó, Magya­rországon a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, a Bükk, illetve a Bakony térségében a lejtős hegyek oldalán, valamint Győr-Moson-Sopron megye erdeiben, erdőszélein tömegesen előforduló növény. Teljes cikk »Meggyfa (Prunus Cerasus)

Meggyfa , borízű, közönséges, spanyol meggy ( Prunus Cerasus ) ( Cerasus vulgaris ).Rózsafélék ( Rosaceae ).

Teljes cikk »Naspolya, borízű, lasponya, miszpulya, nospolya. ( Mespilus germanica ). Rózsafélék ( Rosaceae ). 2-3 m.
Levelei nagyok, lándzsásak, visszájukon molyhosak. Magányos virágai fehérek. Gyümölcse körtenemű, csúcsán lapos, horpadása van, melyet a csésze karéjai galléroznak.

Teljes cikk »Gyertyánfa, gyertya, vagy gyertyánfa, irmesfa. ( Carpinus Betulus ). Nyírfafélék. ( Betulaceae ) 15-20 m.

Teljes cikk »Som, húsos ( Cornus mas ) Somfélék. ( Cornaceae ).

Termése vérszín piros, húsos, csonthéjas. Terem hegyvidéki erdők, cserjések szélén az egész országban.

Használata:

Teljes cikk »Kerti szilva ( Prunus domestica ).  Rózsafélék. ( Rosaceae ). Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító

A gyümölcs nagysága, színe, íze, továbbá aszerint, hogy a húsa a magtól leválik-e vagy sem, számos fajtát különböztetnek meg. Ilyenek: a besztercei, olasz, kék, duránci lószemű szilva és mások.

Használata:

Teljes cikk »Szederfaselyem, selyem eper, olasz szeder.( Morus alba ). Eperfafélék ( Moraceae )

Teljes cikk »Cseresznyefa ( Ceranus ovium ) Rózsafélék ( Rosaceae ). Általánosan ismert fa.
Lehetséges, hogy eredeti hazája Kis- Ázsia: onnan azonban  már régen behozták Európába és ma már úgyszólván minden hegyvidéken vadon terem. Hazánkban az 1000 méternél magasabb hegyekre  is fölmegy. Gyümölcse kicsiny és többnyire fekete. Kertben színre, ízre és nagyságra nézve számos különböző fajtát termesztenek. Ilyen a ropogós, puha, szíves cseresznye stb.

Teljes cikk »Berkenye ( Kórusfa, piros kutyacseresznye, gálnafa ). ( Sorbus ancuparia ). Rózsafélékhez tartozik.

Teljes cikk »Birsalma ( bűzös alma, birskörtvély ). ( Cydonia vulgaris :, Pyrus Cydonia ). Rózsafélékhez ( Rosaceae ) tartozik. Általánosan ismert fa.

Teljes cikk »Barack. Kétféle barackot különböztetünk meg: őszi ( Prunus persica ) és kajszi barack ( Prunus armeniaca. ) Teljes cikk »