Kategória


Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum. Megpucolsz egy egész fej fokhagymát, gerezdjeire szeded, kicsit megroppantod a gerezdeket, majd beleteszed egy kis zárható fedelű üvegbe, és felöntöd jó minőségű (lehetőleg bio) hársmézzel vagy kakukkfűmézzel, ( vagy ami van ) hogy ellepje.

Teljes cikk »Bodza tea, bodzavirág tea

A fekete bodza gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május-június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.

Teljes cikk »A málna levelet felhasználhatod egy finom teához, ezt a növényt évszázadok óta használják gyógyításra, amellett, hogy csillapítja a görcsöket, kiváló emésztési zavarok kezelésére, és a meghűléses betegségek ellen is alkalmazható. A málnalevél ferulic savat tartalmaz, ami jótékony hatással van a méhizomzatra. Egy csésze teához forráz le egy kanál szárított málnalevelet, és takard le 10 percre. A megfelelő hatás elérése érdekében fogyassz belőle napi 2-3 csészével.

Az ősi tibeti orvoslás többek között málnalevél alkalmazását javasolta idegbetegségek, valamint súlyos és makacs fertőzések gyógyítására. A málnalevélteát elsősorban emésztőrendszeri panaszok, különösen hasmenés és gyomorfájás ellen fogyasztják.

Teljes cikk »Napjainkban  egyre inkább növekvő sze­rep jut a fitoterápiának, azaz a különböző be­tegségek gyógynövényekkel, illetve azok ható­anyagainak felhasználásával történő gyógyítás­nak. Teljes cikk »A hársfélék  családjába (Tiliaceae) tartozó nemzetség 45 faja az északi féltekén él. Nálunk is számos fajjal képviselteti magát. Gyógyászati szempontból legnagyobb jelentőséggel a kislevelű hárs és a nagylevelű hárs bír

 

Teljes cikk »A bodzafélék családjába (Caprifoliaceae) tarto­zó nemzetségbe 20 faj tartozik, melyek mérsé­kelt égövi és szubtrópusi területeken élnek. Európában 3 fajuk honos. A fekete bodza ná­lunk mindenütt megtalálható, ligetekben, vágá­sokban tömegesen előforduló cserje vagy 10 méter magasra is megnövő fa.

Fekete bodza - Sambucus nicra

Teljes cikk »