Kategória


Citromszagú mézfű, citromfű, citromszagú melissa, gyógyító méhfű, kerti méhfű, mézeiké, mézgáncs, orvosi méhfű (Melissa officinalis). Ajakosak (Labiatae). 30—80 cm. Szára rendszerint ágas és gyapjas, levelei nyelesek, tojás alakúak,  tompák, csipkések, vagy csipkésen fűrészesek; 

felső lapjuk ritkásan szőrös és fényes, fonákuk csak az ereken szőrös. A levelek sokkal hosszabbak, mint a hónaljukban fej­lődő és egyoldalra konyuló virág szívei. A csésze felső fogai igen rövidek. A párta fehér és hosszabb a csészénél. Terem sziklás, cserjés helyeken, hazánk déli vidékein.

Kellemes citromszagát a méhek éppen úgy szeretik, mint a macskamentáét, azért a méhészek ültetik.

A   mézfűlevelet virágzás   előtt  kell   szedni.   Igen kellemes, fűszeres, citromhoz hasonló illata van, amely vigyázatlan szárításnál elillan. Hogy ez ne történjék, a leveleket jól elzárt edényben kell tartanunk.

Mint izgató és fájdalomcsillapító szer, altesti bajoknál s ideggyengeségnél ajánlható. A melissavizet havibaj előmozdítására használják; a melisszaszert (Eau des Carmes) a fogfájásnál vattára csepegtetjük és a lyukas fogba tesszük.

Borban, vagy vízben főzve, a gyengeelméjűeket erősíti, a bágyadt, a fáradt tagokat élénkíti s fejfájásban szenvedők a fejükre kötik, hogy a fájdalmat enyhítse a mézfű fejre kötött levele.

A citromillatú mézfüvet ne tévesszük össze a macskamentával!