Kategória


Csemege sulyom, jezsuitadió, szamártövis, vizidió vagy gesztenye ( Trapa natans ). Sulyomfélék ( Hydrocaryaceae ). 60-120 cm.Szára kezdetben a terméshéj szarvaival, később a kúszó gyökereivel kapaszkodik meg az iszapban. Kétféle levele van: vízbe merülő, és vízben úszó. Vízbeli levele ágas, lehulló, keskeny szálas., mindegyik vízbeli levél tövén két szárnyasan elágazó gyökér van. A víz színén úszó, rózsában álló bőrneműek, egyenetlenül fogazottak, nyelük pedig a virágzás után középtájon felfúvódott. Apró virágai a levelek hónaljában fejlődnek., fehérek. Termése nagy, fekete-barna héjú, a csésze sallangokból fejlődő négy tövissel. Belseje üveges-lisztes. Ehető. Terem álló vizekben, főleg hazánk két Alföldjén.

Használata: Üveges belét egyes helyeken főzik és megeszik., NEHEZEN EMÉSZTHETŐ és éppen ezért ne éljünk vele. Gyógyerejéről mit sem tudni!!!!!!!!!!!!!

nagyi szerint:

Kedves Gyöngyi! Ehhez nem tudok mit szólni, nem tudom. Próbáltam utána nézni, de érdemlegeset nem találtam. Valóban a “tasakon” így van feltüntetve, de hogy egy és ugyan az-e?? egyenlőre kérdés marad, talán olvasóink közül valaki tud választ adni e kérdésre.
Tisztelettel, szeretettel:nagyi

Gyöngyi szerint:

Ez a vizidió megegyezik azzal amit a kínai konyha használ? A wok zöldségkeverékben találkoztam vele.
Gy.