Kategória


csilipaprika a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, amelyek közül egyesek a cserjés paprika  (Capsicum frutescens), mások a közönséges paprika  (Capsicum annuum), a bogyós paprika (Capsicum baccatum) vagy a kínai paprika (Capsicum chinense) fajok változatai. Ezekből készítik a Cayenne-i bors nevű fűszert, a  chilifűszer keverékek meghatározó alkotóját. Magyarországon egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert.

csilipaprikaA maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.

Nem segít a víz 
A chilipaprika fő hatóanyaga a kapszaicin. Ez a vegyület sem melegítésre, sem fagyasztásra nem veszíti el tulajdonságait. Ki­vonata alkoholban oldódik, vi­szont vízben nem. Ezért is tűn­het fölöslegesnek vizet inni, ha nagyon csípős paprikát ettünk. Érdekesség, hogy a csípősséget nem az ízlelő szerveinkkel érzékeljük, a vegyület azokra az idegvégződésekre hat, amik a hőingert veszik fel. A kapszaicin érzéketlenné teszi ezeket az idegvégződéseket, így minél többet fogyasztjuk, annál kevés­bé fogjuk csípősnek érezni.