Kategória


Csilláros ökörfark kóró, ( Verbascum Lychnitis ). 50-120 cm. Szára kivált a felső részében szögletes, igen ágas., virágokkal megrakott ágai karos gyertyatartóra, vagy csillárra emlékeztetnek. A levelek fonákos és a virágzat tengelye aprón, porszerűen molyhos. Virágzata laza., kocsánya virításakor még-egyszer akkora, mint a csésze., pártája citromsárga, vagy fehér, valamennyi porzószál fehér molyhú.Terem utak szélén, magas lejtőkön, vizek partján az egész országban.

Használata: Az ökörfark kórónak mind a három faját —Ökörfark kóró ( Verbascum Thapsus ), Szöszös ökörfark koró ( Verbascum phlomoides )—használjuk: teának főzve csillapító és enyhén izzasztó szer a meghűlésnél, tüdőkatarrhusnál, vérhasnál és vérköpésnél.

Külsőleg: végbélfájdalmat enyhíthetünk, ha a leveleket tejben megfőzve, borogatásként alkalmazzuk. Bőrrepedésnél ugyan így járunk el.

Megjegyzem, hogy a szárításnál a levelek nagyon töredeznek s azért a szárítás lassan, árnyékos helyen történjék. A friss növény kábító illatát, nyálkás kesernyés ízét a szárítás folyamán veszíti el.

Az állatgyógyászatban az ökörfark kórót a kisebb háziállatok, macskák, kutyák között jelentkező katarrhusos köhögés ellen használhatjuk: 2-4 gr. nyolc rész vízben főzve, naponként négyszerre elegendő.