Kategória


Fekete ebszőlő, fekete zolna, kutyabogyó, szép szőlő, szép asszony szőlője ( Solanum nigrum ). Ebszőlő félék ( Solanaceae ) 10-80 cm.Levele tojásdad, némelyik csaknem 3 szögű, öblösen fogas., kopasz vagy szárral együtt korgas szőrökkel gyéren benőve. Virágai apróbbak, bogernyőszerű kunkorokban., kocsánya a vége felé megvastagodott és vége hátragörbülő. Pártája fehér, a karéjok töve sárga középvonallal. Bogyója fekete vagy zöld. Terem művelt talajon s parlagokon.

Használata: Mindenek előtt megjegyzem, hogy a növény friss leveleinek és ágának undorító, sós, kesernyés íze van és erős solanin tartalmánál fogva MÉRGEZŐ hatású. Tehát belső szernek semmiképpen sem használható.

Külső használatáról annyiban teszünk említést, amennyiben a leveleket heves, fájdalmas daganatoknál, szent Antal tűznél, csúznál, borogatásnak használják., a zúzott leveleket körömméreg ellen veszik igénybe.

FIGYELMEZTETEM a szülőket, hogy a házuk táján növő ebszőlőt irtsák ki, nehogy a gyermekeik zöld vagy fekete gyümölcsét megegyék, mert élvezete javarészt nyavalyatörést ( Epilepsziát ) idéz elő. Sok évi tapasztalat adja e figyelmeztetést. Sok helyütt a baromfi is az ebszőlő gyümölcstől szokott elpusztulni.

Vera szerint:

A fekete ebszolovel kapcsolatban, annyit szeretnek hozzafuzni, hogy en ettem dzsemet, eleg jo adagot, es nem volt semmi mellekhatasa. Az ize kituno, es gazdag a szinanyag tartalma, gyonyoru indigoszin keszitmeny lesz belole!

Wildajósnő szerint:

Nekem szükségem volna ebszőlőre.Esetleg tud valaki információt adni hogy hol lehet megvásárolni:
Köszönöm:Wildajósnő
e-mail: wilda333@gmail.com