Kategória


Fekete üröm, anyafű, féregmag, füvek anyja, mátrafű, szent János füve, vagy öve, tapló, veres üröm (Artemisia vulgaris). Fészkesek Compositae).80-120 cm.
Alsó levelei nyelesek, a nyelek töve füles, különben szárnyasan hasogatottak, szeleteik lándzsásak, felső lapjukon sötét zöldek, fényesek., visszájukon fehér molyhosak. Fészkei gazdag virágú bugát képeznek. A fészekpikkelyek külseje molyhos, a vacok csupasz,. a virágok színe sárgás. Terem utak szélén, parlagokon, megmunkált talajon, az egész országban.Használata: Az ősszel ásott gyökérnek, 1840. körül dr.Burbach orvos szerzett hírnevet. Szerinte a gyökér pora vitustánc, nyavalyatörés és más görcsös idegbajoknál hatásos. Régen a gyökeret váltóláznál és epilepsziánál használták. A gyökeret szárítjuk, mert csak így lesz szaga s íze erős. A porrá zúzott gyökérből egy teáskanálnyit, a nyavalyatörésben szenvedőnek roham előtt, vagy roham után kell beadni. Egyébként a beteg hetenként kétszer, egy-egy előírt adagot vesz be, tejben, vagy vízben.

A levelek főzetét olyan nőknek ajánlatos, kiknek szülés után nincs tisztulásuk, vagy akik rendetlen havifolyásban szenvednek.

Külsőleg: a füvet podagrás (visszeres) lábak kötözésére használták. Fürdőt is készítenek a fűből, nemcsak reumában szenvedőknek, hanem egyszerre elmaradt havibajban szenvedők részére is.