Kategória


Felfutó komló ( Humulus lupulus ). Eperfafélék ( Moracae ). 3-4.5 m.Szára horgas, szőreivel kapaszkodik. Levelei szíves alapból 3-5 karéjúak., durván és élesen fűrészesek. Porzós virágai laza bugában fejlődnek, aprók és sárgás-zöldek. A termők rövid kocsányú, tojásalakú fejecskékben vannak, melyeken a pikkelyek fedelékesek, szélesek és minden hónaljában két virág rejlik. Megérve, a termések barnás-sárgák, 3-4 cm. hosszúak és tobozszerűek., a pikkelyek belső oldalukon, sárga mirigyeket viselnek. A mirigyek keserű lupulin tartalma adja a sörfőzéshez a legjobb anyagot. Terem erdők szélén, kerítések mentén stb. az egész országban. Helyenként termesztik is.

A termesztett növénynek gyümölcse erős, bódító és kesernyés. Kevés olajon kívül, íz és szag nélküli gyantaanyagot tartalmaz.

Használata: A komlót a gyógyászatban erősítő és vizeletet hajtó hatása miatt használják, kezdődő vízkórnál, altesti bajoknál s különösen gilisztáknál. A giliszták elhajtására a komlót tejben főzik. Sárgaságnál a komlót borban kell főzni. a lupulin 0.3, 0.5 gr. adagban, önkénytelen vizeletnél s migrénnél vehető be.

Külső haszna: A sörfőzők is hasznát veszik., ránk annyiban fontos, hogy ütéstől eredő véraláfutásoknál és friss sérüléseknél borogató szernek, a komló mindig bevált.