Kategória


Füge, Közönséges füge (Ficus Carica . Eperfafélék. ( Moraceae ). 1-1,5 m. ( nálunk ) Levelei nagyok, vaskosak, ujjasan három-ötkaréjúak:, visszájuk puhaszőrű, megsebesítve fehér tejnedv serked belőlük és az ágaiból is.

fugeKörte alakú serlegvirágzatai a levelek hónaljában fejlődnek és e virágzat később meghúsosodó édes vacka belső üregében képződnek porzós vagy termős virágai. Dél-Ázsiából származó cserje, melyet hozzánk a törökök hoztak. Hazánk déli felében sok helyen ültetik, télen azonban be kell földelni, különben elfagy a fája és a gyümölcsöt nem érleli meg.

Használata

A fügefának szeptember hónapban leszedett friss gyümölcse éhgyomorra megéve hasat indít, székrekedésnél ajánlatos. A friss fügéket vágjuk kétfelé, hintsük meg megtört száraz mandulával, úgy együk:, romlott tüdődet, melledet tisztítja és hasadat is megindítja. A bevágott füge evése veséket tisztít és vizeletet hajt. Ha a fügét gyenge borban megfőzöd, izsópot teszel bele, és úgy iszod meg, tüdőhurutot, fulladást, sőt nyavalyatörést gyógyít.

A megfőzött füge, torokfájás és rekedtség ellen jó. A megfőzött füge görögszéna magvával (foenum graecum farina) összevegyítve és borogatásnak használva golyvát és daganatokat oszlat. Sóval és kovásszal elegyített füge varrat és keléseket gyógyít.

A füge kifacsart leve mustárral elegyítve és a fülbe (5 csepp) eresztve fülzúgást, fülcsengést szüntet.