Kategória


A gyapjas gyűszű­virág a Balkán-félsziget növénye, amely a Pilis és a Budai-hegység térségében hatol a legészakabbra. Ezenkívül csak a Mecsek alján, a Dráva ­síkon és a Bánságban fordul elő.

Gyapjas gyűszűvirág - Digitalis LanataA tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó gyűszűvirág nemzetséghez 19 európai és nyugat-ázsiai faj tartozik.  Sziklagyepek­ben, karsztbokorerdőkben és száraz lejtőkön találkozhatunk e szép, hazánkban VÉDETT, egy-vagy kétéves növénnyel. Más gyűszűvirághoz hasonlóan kerti dísznövényként is termesztik. 30-100 cm magas, gyakran vöröses-bíbor ár­nyalatú kopasz hajtásainak csúcsán, tömött fürtben, július-szeptemberben nyílnak sárgásfehér, vörösbarnán erezett, gyűszű alakú virá­gai. A virágzati gerinc és a csésze gyapjas. Lándzsa alakú, rendszerint 10-30 cm hosszú, mirigyszőrös levelei tőlevélrózsát alkotnak.

A drog (Digitális lanatae folium) 1 százalék, szívre ható glikozidot tartalmaz, melyből szíve­légtelenség kezelésére használt gyógyszereket állítanak elő. Erős hatású hatóanyagai miatt háziszerként való használata VESZÉLYES, ezért kerülendő.