Kategória


A fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozó pitypang nemzetségbe 60 un. nagyfaj és rengeteg kistáj tartozik. Ketté kivételével az északi félteke mérsékelt éghajlatú területein élnek. A pongyola pitypang nálunk mindenütt elterjedt.

 

Gyökere hengeres, karó alakú. Tőlevélrózsát alkotó levelei 5-40 cm hosszúak, lándzsásak, fogazottak. A virágzati tókocsány 5-40 cm magas, egyenes, csöves, többnyire szőrös. Virágai élénksárgák, márciustól-júniusig virítanak. Az egész növény ragadós fehér tejnedvet tartalmaz.

A népi gyógyászatban gyökereit étvágyjaví­tó és epehajtó szerként ismerik. Virágaiból, virágos hajtásaiból több helyütt szirupot, mézet készítenek, melyet köhögéscsillapításra hasz­nálnak. Leveleiből tavasszal, többnyire még a virágzás előtt salátát készítenek.

Leveleit  és gyökerét egyaránt gyűjtik, melyek keserű anya­gokat, flavonoidokat, C-vitamint és inulint tar­talmaznak. A leveleket főként vizelethajtó és reuma kezelését kiegészítő, a gyökeret inkább máj- és epepanaszok kezelésere valamint test­súlycsökkentésre szánt teakeverékek tartal­mazzák.

A leveleket és a teljes növényt gyakran használják az úgynevezett tavaszi tisztító kúrák során, melyeknek célja az, hogy a tokozott vizelet- és székürítéssel a tél folyamán szervezetünkben felhalmozott káros anyagcseretermékektől megszabaduljunk.