Kategória


Napjainkban  egyre inkább növekvő sze­rep jut a fitoterápiának, azaz a különböző be­tegségek gyógynövényekkel, illetve azok ható­anyagainak felhasználásával történő gyógyítás­nak.

A gyógynövények nem csodaszerek, de nem is értéktelen, terápiára alkalmatlan növények.A növényi hatóanyagot tartalmazó gyógy­szerek például egyes betegségek kezelésében nélkülözhetetlenek. Nehéz lenne manapság el­képzelni például a szívelégtelenségben szenve­dő betegek kezelését, ha nem állnának rendel­kezésünkre a fejlett technológiával előállított, növényekből kinyert szívglikozidokat tartalma­zó korszerű gyógyszerformák.

Több betegség esetében a gyógynövények alkalmasak például arra, hogy a nem természe­tes eredetű alapanyagot tartalmazó gyógyszereket helyettesítsék. Jól alkalmazhatók például a meghűlés és a meghűléssel járó tünetek, az enyhébb fokú idegi eredetű panaszok és alvás­zavarok, valamint a különböző okokra vissza­vezethető krónikus betegségek kezelésében. Az említetteken kívül nagyon fontos szerepük van a szervezet betegségekkel szembeni véde­kezőképességének a megelőzés­ben, az utókezelésben, a funkcionális szív- és gyomorpanaszok, a pszichoszomatikus és pszichovegetatív zavarok kezelésében, valamint azon betegek ellátásában, akik nem akarnak kémiai szereket bevenni.

Szinte valamennyi betegség esetében a leg­egyszerűbb gyógyszerforma, a gyógytea rend­szeres fogyasztása hasznos kiegészítője lehet a gyógyszeres terápiának. Bizonyos esetekben (pl. a szívelégtelenség, magas vérnyomás, cu­korbetegség) arra is lehetőség nyílik, hogy a gyógyszeradagokat a gyógyteák rendszeres és orvosi felügyelet mellett történő fogyasztása esetén csökkenteni lehessen.