Kategória


Házi len ( Linum usitaatissimun ). Lenfélék ( Lineaceae ). 30-100 cm.Szára magános., váltogatva álló levelei keskeny lándzsásak, kihegyezettek. Kocsányai a csészénél többszörösen hosszabbak., a csésze levelei legfeljebb igen apró, egyszerű szőröktől pillásak, sohasem mirigyesek. Pártája nagy, ötszirmú, kék, ritkán fehér. Termése ötrekeszű, tojásalakú tok, mindegyik rekesze egy-egy hártyával ismét csak félig szétválasztva, 16 magvú. Magja lapos és fényes-barna. Termesztik főleg a hegyvidéken, ahol el is vadul.

Használata: A lenmag, akár vízbe főzve, akár összetörve ( lenmagliszt ), akár préselve ( Lenmagolaj ), kellemesen lágyító, csillapító, hűsítő hatással bír. Vízben főzve, gargalizálásra alkalmas.., A lenmaglisztet péppé gyúrva, borításokra használják. A lenmagolaj kitűnő tüdőgyulladásnál és székrekedésnél, 1-2 evőkanállal bevéve. Kólikánál az összetört lenmagot, fehér kenyérrel tejben kell főzni és ha péppé sűrűsödött, ruha közé téve, langyosan az altestre rakni. Jótékony hatása rögtön észlelhető.

Az állatgyógyászatban a lenmagnak nagy kelendősége van az emésztő-, és légzőszervek gyulladásánál, maró anyagoktól eredő mérgezéseknél. Ilyen esetekben 15-30 gr. lenmag 1 liter vízben, félóráig főzendő. A főzetet befecskendezzük, vagy megitatjuk.

A lenmagból lenmagtej is készíthető.

Az úgynevezett lenmagpogácsát, tehenek takarmányozására fordítják. Kevés tápanyagánál fogva az emésztésre zavarólag hat.

A lenvászon dicséretét az iparra bízzuk.

nagyi szerint:

Kedve Emike! Gondolom drogériákban is kapható, de interneten is rendelhető több helyen.Pl.itt találtam egy lehetőséget.Üdv:nagyi

http://www.shopmarket.hu/biobolt/olajok-es-zsirok/olajok-c410/biogold-bio-lenmagolaj-p41911.html

Bitó Sándorné/Emike/ szerint:

Ez a lenmagolaj érdekelne hol kapható.??A férjemnek sűrűn van tüdőgyulladása , és állandóan lázas!! ha arra jó szívesen kipróbálnám ,köszönöm szépen.