Kategória


Hegyi árnika, angyalital, gyökér, anyagyökér, árnyékfű, hájvirág, kappnőr, Lucián-fű, lugfű, Mária-fű, olasz utifű, szent János virága  (Arnica montana). Fészkesek (Compositae). 20-50 cm.Szára 1-5 fészkű, mirigyesen pelyhes. Többnyire négy tőlevele van. mely hosszúkás, visszás tojás alakú, öterű. Középső szárlevelei átellenesek. Nagy fészkei telt sárgák. Terem magas hegyi réteken, szórványosan a keleti hegyvidéken.

Az árnika virága és gyökere erősítőleg s az anyagcserére előmozdítólag hat., az idegrendszert izgatja, s a bélcsatornát összehúzza. Úgy a virág, mint a gyökér főzete váltóláznál, gennyes tüdőváladéknál, gutaütéstől eredő bénulásoknál, gyomorfekélynél, hátgerincfájásoknál, agyrázkódásnál, csúzos és reumatikus bajoknál ajánlható.

A virág és a gyökér főzete sebek, zúzódások tisztítására és kötözésére alkalmas.

A tinktúra sebeket gyógyít. Rekedség ellen—40 csepp 1 deci vízben higítva—jó garganizáló szer.

 

Az állatgyógyászatban az árnika virága és gyökere egyaránt használatos a külső bajokra, melyek ütéstől, eséstől, szúrástól, zúzódástól származik. Ilyenkor a tinktúra egynegyedrész vízzel higítandó és mint borogatás, külsőleg, naponta 2-3 szor alkalmazható.