Kategória


Közép-Európa és a Balkán-félsziget magas he­gyeiben, valamint a Pireneusokban az erdőhatár fölötti területeken, helyenként tömegesen nő, áthatolhatatlan állományokat képezve.

 A Kárpátokban a lucfenyőövezet felett, általá­ban 1300-1900 méter magasságban az úgyne­vezett alhavasi lucfenyőövet alkotja. Itt mindig elterülő, vagy ívesen felhajló ágú, legfeljebb 1-2 méter magas cserje.

 

Kettesével álló túlevelei merevek, legfeljebb 5 cm hosszúak. Rendkívül szívós, igen jól bírja a szélsőséges magashegyi időjárást és az erős hónyomást. A havasi pász­torok rugalmas ágait derékaljnak használják, de sokfelé könyörtelenül irtják és égetik – a tiltás ellenére is -, ha legelőik nagyobbítására töre­kednek. Szívesen ültetik sziklakertekbe és városi parkokba is. Fajtái divatos növényei az örök­zöld törpekerteknek.

 

A levelei és leveles ágai mintegy 0,5 százalék illóolajat (Aetheroleum pini pumilionis) tartal­maznak, melyet antiszeptikus hatása miatt, rendszerint más illóolajokkal együtt, többnyire inhalálószerekbe kevernek, légúti megbetege­dések kezelésére.

 

pinusmugoherb