Kategória


Eurázsia mérsékelt égövi területein a homoktö­vis nemzetség 3 fajával találkozhatunk, melyek az olajfafélék családjába (Elaeagnaceae) tartoz­nak. A homoktövis Európában, Nyugat- és Kö­zép-Ázsiában honos kétlaki növény, mellyel homokdűnéken, homokos hordaléktalajokon találkozhatunk.Nálunk szigorúan védett, né­hány példányos állományai vannak a Csalló­közben, valamint a Duna mentén, Pesttől északra. Tövises ágú bokor, olykor 10 méteresre növő kis fa. Levelei keskenyek, szálas lándzsásak, szürkészöldek, fonákjuk ezüstfehér. Hajtá­sai és rügyei barnásvörösek. Kétlaki növény. Virágai aprók, barnássárgák, jelentéktelenek, március-májusban nyílnak.

 Termése (Hippophaé fructus)

Narancssárga színű, húsos csontár, amely előfordulási helyé­től függően 0,1-1,4 százalék C-vitamint, 8-10 százalék zsíros olajat, karotinoidokat, továbbá mintegy 10 százalék cserzőanyagot, 6,5 száza­lék cukrot és 1-2,5 százalék növényi savat tar­talmaz. A termésekből magas C-vitamin-tartal­mú gyümölcsleveket, üdítőitalokat, szörpöket és dzsemeket állítanak elő.

A termésből hideg eljárással kinyert zsíros olajat nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, égési-és sugársérülések, valamint a nyálkahártyák (gyomor-, méhnyak- és hüvely) kóros elváltozá­sainak kezelésére használják. Az egyik legértékesebb gyógynövény, melyből érdemes rendszeresen fogyasztani. Gyógyító hatása akár a meleg, akár a téli időszakban jól jöhet.

 

A nátha-, illetve influenzaszerű tüneteket körülbelül kétszázféle vírus okozhatja. A homoktövis legtöbbjükkel szemben hatékonyan veszi fel a harcot. Elsősorban a növény magjából préselt olaj – mely gyógyszertárban kapható – minősül remek immunerősítőnek.

Győri Vilmosné Éva szerint:

Nekünk is van homoktövis bokrunk, de sajnos nem virágzik, pedig van egy porzó és két termő. Már 3 évesen itt vannak. Nem tudom mi az oka?