Kategória


A pillangósvirágúak  (Leguminosae) családjába tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiá­ban, Ausztráliában és Amerikában honos. Az igazi édesgyökér mediterrán eredetű, nálunk a termesztésből vadult ki.

Igazi édesgyökér - Clycyrrhiza glabra LHomokos ártereken, a Tiszántúlon és a Dél-Dunántúlon szórványosan található évelő növény. Többfejű gyöktörzsé­ből méteres hosszúságú tarackok és 2 cm vas­tagságú gyökerek fejlődnek. Szára elérheti a 2 métert, levelei páratlanul szárnyasán összetet­tek. A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt.

A hazai nagyobb folyóink hullámtereiben, az Alföldön igen gyakori és közönséges az ednámkóró (G. echinata), amely erőteljes, bokros növésű, 50-130 cm magas évelő. Fehéres lila virágai dús, gömbös fejecs­kékben nyílnak május-júliusban.

Az édesgyökeret a népi gyógyászatban ön­magában, vagy más növényekkel együtt köhögés, szamárköhögés és influenza ellen fogyasz­tották, nyersen vagy gyógyteának elkészítve.

Az igazi édesgyökér gyökeres gyöktörzse  5-10 százalék szaponint és 1 százalék flavonoidot tartalmaz. A drognak és kivonatainak köptető, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságait köhögés­csillapító és köptető hatású készítményekben, valamint gyomor- és nyombélfekély kezelésé­ben hasznosítják. Ez utóbbi esetekben jól be­váltak a glicirrizin-mentesített, gyulladáscsök­kentő hatású édesgyökér-kivonatok.