Kategória


Illatos macskamenta (Nepeta Cataria), erdei csobor, gyöngymenta, macskafű, macskacsipkepity, macska ágas, szürkén molyhos.  Levelei  hosszú nyelűek, az alsók csaknem háromszögűek, a felsők hosszúkásak, valamennyi kissé szíves és durván fűrészes:,  felső lapjukon rövid szőrűek, fonákukon fehér molyhúak. Örvösen álló virágai meglehetősen tömött virágzatban állnak. 

A csésze kissé görbült. A párta kicsiny, sárgás, vagy pirosas-fehér, alsó ajkai pirosan pettyes.  Házak körül gyakran elvadul, hazánkban szórványosan, teljesen félreeső, sziklás, cserjés völgyekben is tenyészik, tehát vadon. Citromszaga van és a kaptárak bedörzsölésére a legtöbb méhész ezt ülteti a kertjébe a méhfű helyett.

Használata: A növény minden részének, de kivált a virágjának az illatja kellemes, és fűszeres íze van. Teáját már a legrégibb időben sápkór, hisztéria, tüdőelnyálkásodásnál használták.  Az egyszerre kimaradt havibaj előidézésére, mint teát már régóta alkalmazzák. Általában állíthatjuk, hogy az ajakosok neméhez tartozó füvek, a női nemi szervek zavarainál ajánlatos.