Kategória


Kerti borágó, báránynyelvű fű, burces, dinnyeillat, kerti atracél, kerti ökörnyelv, tetűvirág, ugorkaszagú fű ( Borago officinalis ). Az egybibeszálúakhoz ( Monogynia ) tartozik. 30-80 cm.

Az egész növény merev szőröktől szúrós. Levelei tojásdadok, vagy kerülékesek:, az alsók hosszú nyelűek, a felsők kissé lefutók. Virága világoskék, olyan, mint a fekete koriander virága.Portokjai feketék. A Földközi-tenger mellékéről származó növény ( melyet Francia- és Németországban kertekben termesztenek ) fiatal leveleiből uborkasalátát, mártást és főzeléket készítenek.

Használata: A fűnek kipréselt nedűét, vagy főzetét belsőrészek daganatánál:, magát a füvet borban főzve, szívgyengeségnél és búskomorságnál használják.

A vegyészek salétromot állítanak elő belőle.

Kitűnő tulajdonságai főleg kalcium- kálium- és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhetők.

Flavonoidokat, alkaloidokat és némi illóolajat tartalmaz. Magjában sok a gamma-linolénsav: ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze.

Virágát fűszerként salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is. Teának főzve jó vizelethajtó; főleg vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott. A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén szorongás oldására.