Kategória


Kerti körömvirág. borongó virág, fülemile, gyűrűvirág, kenyérbélvirág, kerti peremér, körmice, náthavirág, nyestike,  sárga rózsa vagy sárga virág, tűzvirág, montika ( Calendula officinalis ) . Fészkesek ( Compositae ).  20-50 cm.Levelei  hosszúkásak, mirigyesen puhaszőrűek:, az alsók visszás tojásalakúak, vagy lapickásak, a felsők félig szárölelők. Fészkei magánosok, narancsszínűek. Termései görbék, hátukon bibircsósan tüskések:, az egész növény sajátságos és igen és igen kellemetlen illatú. Falusi kertekben igen gyakori virág.

Használata:  Nyers állapotban úgy a fűnek, mint a virágnak szaga kellemetlen, balzsamos s íze kesernyés, sós és fanyar. Úgy a mirigybajoknál, sőt a gyomorráknál is gyógyítólag hatnak.

Külsőleg: a fűnek és virágainak borszeszes kivonatát, kenőcsalakban, rákos sebekre kötözik:, főzetét anyaméhráknál befecskendezik. Bűzhödt ráksebeknek a tűzvirág főzetével való tisztítását, nagyon ajánlom.

nagyi szerint:

Szeretettel Üdvözlöm Kedves Gelemano! Nagyon szépen köszönjük a kiegészítést. esetleg, ha bővebbet is tudna írni róla, gondolok itt az arányokról. stb. nagyon örülnénk neki. Szép napot kívánok:nagyi

Gelemano szerint:

Kiegészíteném a körömvirág jó tulajdonságait: a belőle+disznózsírból készített kenőcsöt égési sérülések kezelésére sikeresen alkalmazhatjuk.