Kategória


Kerti szilva ( Prunus domestica ).  Rózsafélék. ( Rosaceae ). Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító

A gyümölcs nagysága, színe, íze, továbbá aszerint, hogy a húsa a magtól leválik-e vagy sem, számos fajtát különböztetnek meg. Ilyenek: a besztercei, olasz, kék, duránci lószemű szilva és mások.Használata:

A szilvalé mézzel elegyítve és parázson lassan megmelegítve hideglelést szüntet meg.

A szilvafának enyve ( macskaméz ) borecetben megfőzve ótvarat gyógyít. Száj és ínyrothadás ellen jó, a borban főtt szilva levelei, szájöblögetőnek használva.

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak.

Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán lökést ad az emésztést segítő enzimeknek. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Ha a beáztatott aszalt szilvát 20 percig főzzük, a kihűlt lében igen sok ásványi anyag marad. Ha naponta fogyasztjuk a levét, serkenthetjük vele a vese működését.

Koleszterincsökkentő:

A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.

Veseműködést serkentő:

A leáztatott aszalt szilvát főzzük úgy húsz percig. A kihűlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

kerti szilva