Kategória


Kerti zsálya, orvosi, vagy patikai zsálya ( Salvia officinalis ). Ajakosok ( Labiatae ) 30-80 cm.

Szárának töve fás, Sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal leveli és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15-23 mm, rendszerint hármasával a lehulló murvák hónaljában lila színüek. A párta csöve belül szőr-koszorúval. Csészefogai tüskés szálkában végződnek. Kellemes és erős illata van. Orvosságul is használják és kertekben, temetőkben ültetik.

Használata: A szárított zsályaleveleknek erős, átható balzsamillatuk és fanyar, összehúzó ízük van. Izgatólag, oldólag és erősítőleg hatnak az emésztő szervekre és a nyálkahártyára. A zsályatea kitűnő a tüdőelnyálkásodásnál, hurutnál, sorvadásnál ( ha ha erős lázzal jár ) bélrestségnél és felfúvódásnál.

Külsőleg: mint szájöblögető, vagy gargalizáló bíz tesz jót a szálrothadásnál ( bűznél ), mandulagyulladásnál, torokfájásnál és a laza foghúsnál. Hajdan nagy becsben állott.

vitál zoltánné szerint:

A természet patikája sokkal hatásosabb, mint a pirulák. Egy baj van vele, ha sokféle bajra kell alkalmazni, egész nap másra sem tudsz figyelni, mint arra melyikből mikor mennyit készítgess és igyál. Az algák ezt küszöbölik ki, reggel 1g-ot folyadékban elkeversz, megiszod, és tovább nincs rá gond. 4000 vitálanyaga minden sejted normál működését biztosítja. Érd.: vital.babi@citromail.hu