Kategória


A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozó nemzetség 600 örökzöld és lombhullató fajt számlál, és többségük az északi féltekén él. A hazánkban előforduló 7 tölgyfaj közül a ko­csányos tölgy egyike az erdőalkotó fajoknak.
Főként a síkságok jellemző tölgye, a hegyeken 6-700 méterre hatol fel. Nagy, terebélyes koro­nájú, 50 méter magasra is megnövő lombhulla­tó fa.A fiatal ágak kérge barnászöld, világos paraszemölcsökkel, az idősebb törzseken a ké­reg mélyen repedezett, feketés-szürke. Levelei visszás tojásdadok, karéjosak, nyélen ülő makktermései kupacsban fejlődnek.

A tölgyfafajokat, így a kocsányos tölgyet is sokoldalúan használják a népi gyógyászatban. Hasmenés, vérhas esetén a fa kérgét, háncsát és makkját egyaránt alkalmazzák gyógyteának mind az ember-, mind az állatgyógyításban. A növény különböző részeiből készített főzetet sebek lemosására és borogatására is használ­ják.

A fiatal ágak kérge (Quercus cortex) 7-20 százalék cserzőanyagot tartalmaz. Összehúzó, vérzés- és gyulladáscsökkentő hatása miatt a drogot belsőleg hasmenéses állapotok meg­szüntetésére, külsőleg pedig aranyér és lábszárfekély, valamint fagyások kezelésére használ­ják.