Kategória


Közönséges cickafark, borbolya, cickafarka, cickafarkkóró, egérfarka, egérfarkú-fű, cickóró, patikai ezerlevelű-fű, pezsinatő, ( Achillea Millefolium ). 15-60 cm. Fészkesek ( Compositae ).
Tarackot hajt. Szárnylevelei kétszer szárnyasan hasogatottak, levélkéi 2-3 metszetűek, vagy szárnyasan öt felé hasadtak: minden szelete szálkahegyű.Számos fészke, rónán elterülő sátoros fürtöt képez. Mindegyik fészkét többnyire öt szennyes, fehér nyelves virág szegélyezi. Tenyészik utak szélén, mezsgyéken, mezőkön, gyepük és erdők szélén az egész országban.

Használata: A fű virága, levele és gyökere hasznos. A leveleknek kesernyés, fanyar ízük van: szaguk alig észrevehető. A virágok aromatikusabbak, ízük fűszeresen zamatos és kékes-színű aeterikus olajat, ( vegyítve gumi, só és kénes anyagokkal ) tartalmaznak. A cickafark éppen ezen tartalmánál fogva általánosan kedvelt és hasznos gyógyfű. Nemcsak aranyér, bőséges havibaj, vérfolyás és vérhányásnál, hanem edző, erősítő hatásánál fogva reumatikus, ízületi és idegbajoknál is.

Használati utasítás: A fű kipréselt nedűjét külsőleg, sebek tisztítására szokás használni, a virágokat megfőzve teának, a gyökeret kámforszagú olaja miatt megfőzve, reumatikus bajoknál izzasztó szernek, melegen kell bevenni.

Jó egészséget

 

Berecz Csilla szerint:

A cickafark tökéletesen jó minden altesti panaszra , felfázásnál véres vizeletnél, 1-2 pohár hatásos, csak jó melegen kell inni kortyolgatva hogy minnél több felszívódjon.Nőknek nagyon ajánlom, de férfiaknak is kiváló hatású gyógynövény.

nagyi szerint:

Szeretettel üdvözlöm Kedves Zsuzsanna! A cickafark gyógynövénynek, mint a leírás is tartalmazza, minden része értékes. Azonban vigyázni kell a gyógynövényekkel, mert nem mindegyiknek a teljes “része” használható fel.A gyűjtése is nagy figyelmet igényel, ne hogy összetévesszük más hasonló növénnyel. Sok sikert és hasznos gyűjtögetést kívánok:nagyi

Zsuzsanna szerint:

Üdvözlöm!
Én azt szeretném kérdezni,hogy ennek a növénynek a szára és a levele is használ-e,vagy csak a virága?
És általában a gyógynövényekre értve mindegyiknek használható-e a szára is,mert én szoktam gyűjteni a saját részünkre gyógynövényeket!
Köszönettel:Zsuzsanna.

nagyi szerint:

Nagyon Szép és Boldog Húsvéti ünnepeket kívánok minden Kedves Látogatómnak. Egy kis időre el kell mennem, így az ünnepek alatt sem leszek itt:-(( 24-ig vagyok és április vége fele ismét találkozunk, addig jó böngészést és nagyon jó egészséget kívánok minden Kedves Látogatómnak.
Tisztelettel és szeretettel:
nagyi

nagyi szerint:

Üdvözlöm!
Valóban nagyon jó gyógynövény, de sajnálom, árusítással nem foglalkozunk. Bármely gyógyszertárban, gyógynövényt árusító és hasonló helyeken kapható. Az interneten is rendelhető. Körülnézek és ha megoldást találok, megírom. Amint következtetek, nem Magyarországról érdeklődnek. Így körülményesebb, de tudomásom szerint gyógynövény boltok bárhol léteznek.
Minden jót és jó egészséget kívánok:
nagyi

Oszko Jevgenyija szerint:

Szeretnenk venni ezt nőveny.