Kategória


Közönséges farkasalma, farkasfül, farkasgégevirág, farkas hézaggyökér, him farkasalma, likasir, pipavirág ( Aristolochia Clematitis). Farkasalmafélék ( Aristolochiaceae ) 30-100cm.

Nyeles levelei szíves- tojásalakúak, visszájukon kékeszöldek. Virágai csomósan állnak a levelek hónaljában, csövesek, a csúcson nyelvalakúan megnyúltak, tövükön gömbölyűen fölfúvódottak. Termése körtealakú tok.  Terem művelt talajon, parlagokon, szőlőkben, a legészakibb megyéket kivéve az egész országban.kozonseges-farkasalma_aristolochia-clematitis

Használata: Az egész növényzet kesernyés, szaga erős s kellemetlen. Sok orvos szerint mérges. A gyökere kámforszagú és mint izgató gyógyszer, vízben vagy borban főzve, idegbajnál, altesti bántalmaknál, köszvénynél, és tüdőbajnál használható. A füve kevésbé kesernyés, de hatása is gyengébb.

Külsőleg sebek tisztítására, borogatásképpen alkalmazható. Régi orvosok szerint, megakadt női bajoknál e növény főzete ( 1-1 decis csészével naponként ) jó hatású:, fulladozásnál hasonlóképpen használható.

Külső hasznáról a következőket mondhatjuk: 1. kemény és bűzös sebeket ( fistula ), e fű porával hintik be, mert gyorsan gyógyulnak:, 2. a lábszáron levő fekélyeket és a sebeket ugyanígy kezelik, vagy a port forró vízzel péppé gyúrják és a sebekre kötik:, 3. vadhús képződésnél a gyökér porát a vadhúsra kell hinteni.

A régiek e fű közhasznáról is beszélnek: Lovaknak fekélyei és sebei, melyek a nyeregtől estek, ezen ráhintett fű levelei, vagy gyökere porából megtisztulnak és meggyógyulnak. A marhában pedig, hogy vadhús vagy nyüvek ne támadjanak, megakadályozhatja.

MÉRGEZŐ! CSAK KÜLSŐLEG HASZNÁLHATÓ!!!!!

 

nagyi szerint:

Kedves Éva! Forgalmazással nem foglalkozunk, de itt az egyik hozzászólásnál találni olyan valakit, akinek van “farkasalma” a kertjében. Kérem átböngészni és felvenni a kapcsolatot vele. Utólagos engedelmével az illetőnek, az e-mail címét beírom, talán nem fog haragudni érte. Üdv:nagyi

judit0524@freemail.hu

Kerekes Éva szerint:

április 22nd, 2012 at 12:44 du.
Szükségünk lenne farkasalmára az állatok sebeinek gyógyítására. Hogyan tudnám felvenni Önnel a kapcsolatot. Kérem segítségét .
Telefonszámom 06203370796
Tisztelettel Kerekes Éva.

Kerekes Éva szerint:

Tisztelt Hozzászóló!

április 22nd, 2012 at 12:44 du.
Szükségünk lenne farkasalmára az állatok sebeinek gyógyítására. Hogyan tudnám felvenni Önnel a kapcsolatot. Kérem segítségét .
Tisztelettel Kerekes Éva.

Évi szerint:

Szép napot kívánok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nálunk kiírthatatlan a farkasalma, ezek szerint szerencsére. Oláh Andornál olvastam, hogy sebre régen általánosan használták más helyről hallottam, hogy egyértelműen mérgező. Ez most a második hely, ahol a népi gyógyászattapasztalatát erősíti meg. A férjem keze mindig sebes-van, amikor csúnya, nagyon nehezen gyógyuló sebei vannak, főznék neki főzetet, és utána rátenném a levelét. Oláh Andornál csak a szárított levélről van szó. Lehet a friss növényből is főzetet készíteni? Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!

Ági szerint:

Szép napot!

Szeretném megtudni, hogy merre találhatok farkasalmát, mivel kereskedelemben nem kapható, azonban szükségem lenne rá lovak sérüléseinél.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Ági

judit szerint:

Farkas alma az én kertembe is van és nem irtom ki
de még mnem használtam ha tudsz nekem véraláfutásra is gyógymódott ajánlsni szivesen venném /véraláfutás transzplantáció utáni állapot/jöszi judit

nagyi szerint:

Kedves Zsóka! Köszönjük szépen a hasznos infót. Szeretettel várunk máskor is:nagyi

nagyi szerint:

Kedves Beáta! Sokat keresgéltem a neten is, ismerősöknél is, de biztatót nem találtam, illetve ezt:Romániában gyógynövényboltban és a piacon is a gyógyfüvesnél kapni. Egy fórumon olvastam, bízom benne valós infó. Egyenlőre ezt tudom, de ezentúl sem hagyom figyelmen kívül a kérésed:nagyi

lukszics beáta szerint:

Stimulálja a bőr regenerálódását, és mivel már az összes létező bőrgyógyászt végigjártam, hogy valami gyogymódot találjunk az ekcémás tüneteimmel ami a mosogatószer és az összes hasonló vegyianyagtól 20 éve van ez az egyetlen megoldás tünt jónak, a farkasalma főzet,mely elég hosszu hónapokra tünet mentessé teszi ezt.Jelen pillanatban egyetlen problémám van am volt az már elfogyott.Szivesen vásárolnék vagy ha valakinek van megköszönném vagy megvásárolnám tőle is mivel megint abban az időszakban vagyok, hogy nagy szükségem lenne rá.HA valakin keresztül hozzájulnék megköszönném a segitségét 06 20 289 4233

nagyi szerint:

Köszönjük szépen Kedves Attius! Nagyon hasznos amit írtál nekünk. Üdv:nagyi

atticus szerint:

A Nyugati Kárpátok vonulata mentén elő egyszerű emberek évszázadok óta alkalmazzák a farkasalmát körömvirággal és árnikával társitva – kenőcs készitésére. Akár házilag is viszonylag egyszerűen elkészithető. Gombásodásra, bőrgyulladásokra, lábszárfekélyre, vágott- és égési sebekre (forrázott bőrre is) ajánlott. Stimulálja a bőr regenerálódási folyamatait, segiti a sejtképződést lényegesen leröviditi a gyógyulási időt; külső aranyér esetében, végbél-irritációnál igen hasznos. Ajánlom mindenkinek.

nagyi szerint:

Kedves Anita! Elsősorban az orvossal tanácsos megbeszélni. Azonban a múlt igazolja, hogy idős emberekre hallgatva, a természet adta növények, gyógynövények nagyon eredményesen használhatók a betegségekre. Sok sikert és gyógyulást kívánok:nagyi

Anita szerint:

Tisztelt Hölgyem!
Hallottam egy idős hölgytől hogy a farkasalma főzet jó ekcémás bőre.Van egy 3 éves kisfiam és már fél éve,hogy ekcémás a keze feje,már sok mindent kipróbáltunk rá de nem igazán használ.Mit javasol kipróbáljam a gyermek kezén?

Rozsa Attila szerint:

Tisztelt Holgyem ,

Egy nagyon csunya balesetem volt minek soran a gyurus ujam 2 ujpercerol gyakorlatilag a csontig sikerult lecsiszolnom a bort , szovetet … mindent . Gyorsan megmutottek es most a borkepzodes , javulas szakaszaban vagyok . Egy jo ismerosom mondta , hogy a farkaslalma level fozete jo sebgyogyito hatasu . Ha On jol ismeri mikent kell ezt alkalmazni megkerem levelben valaszoljon .
Nagyon szepen koszonom , Attila

nagyi szerint:

Szeretettel üdvözlöm Kedves Anikó. Sajnos orvosilag nem tudok segíteni, de a tanácsom az, hogy a gyógynövényekkel inkább használunk, mint ártunk. A kislánykori tapasztalat is azt mutatja. E-mailban válaszolok bővebben,itt nem tehetem, addig is minden jót kívánok:nagyi

Aniko szerint:

Mikor kis 4-5 éves voltam, a nagy mama ki gyógyitott lázas reumából, a lábaimat áztatott farkasalma falevélel borogatta és áztatta.

58 éves koromra reumatoid artritiszt állapitottak meg és nem szeretem a gyógyszereiket: az imunrendszert vissza akarják toljni, és rákososdást, verszegénységet okozhat hosszu távon.

Tanácsot szeretnék, probáljam meg a farkasalmafalevél kurát inkább? Lehet kapni ezt még?

nagyi szerint:

Szeretettel köszöntöm Kedves Kati.Először is szeretném a figyelmébe ajánlani a főoldalon található “Kedves Olvasó” rovatot.A másik az, előfordulhat, hogy régebbiek a cikkek, hisz a gyógynövényekkel már nagyon rég óta foglalkoznak.Nagyon sokat nagymamámtól láttam, hallottam és használtam.Jegyzeteiből olvastam az általam ismeretlen növényeket.Észrevételét köszönöm és jelezni fogom az adott gyógynövény leírásban, hogy csak külsőleg használható.Még egyszer köszönöm, üdvözlettel:nagyi

Kati szerint:

” Sok orvos szerint mérges.” — már kiderült azóta, h. mérgező, rákkeltő tulajdonságú az aristolchiasav /egyik fő hatóanyaga/, és belsőlleg tilos az alkamazása, könyvek szerint csak külsőleg használják.
Nem régi ez a cikk egy picit??
üdv
Kati