Kategória


Közönsége orbánc fű.  Csengőfű, csengőlinka, lyukaslevelű fű, patikai csengővirág, vérfű ( Hypericum perforatum ).

Az orbáncfűfélékhez ( Guttiferae ) tartozik. 30-60 cm. Szára kétélű:, levelei kerülékesek, hosszúkás tojásalakuak vagy keskenyszálasak:, átlátszóan pontozottak. Virágzata sokvirágú bogernyő. A csészelevelek kihegyezettek, mégegyszer akkorák, mint a termés, szélük pedig kopasz. Szirmai aranysárgák.  Terem mezőkön, sziklás, cserjés lejtőkön, ritkás erdőkben az egész országban.

Használata: A növénynek virágját és magját használják, vesebajnál, belső sebeknél, vérfolyásnál. Egyes vidéken a frissen szedett levelekből készített erős főzetet gilisztás gyermekeknek szokták beadni.

Használata: A frissen szedett virágoknak összehúzó, fanyar ízük van. Jól szárítva, sárga színt nyernek:, kevésbé illatosak, de ízük erősen kesernyés, Tapasznak, flajstromnak  készítve, égési sebeknél kitűnő eredménnyel használják.

A régiek e növénynek közhasznáról is tesznek említést. —a fű leve a lovaknak beadva, a férgeket elpusztítja:, ugyanezt a hatást lehet elérni, ha e füvet a lovak szénájába, vagy az abrak közé keverik

Ősidők óta használják sebek gyógyítására. Sebösszehúzó, aranyeret gyógyító hatású és visszérgyulladást gyógyító!