Kategória


Az orbáncfűfélék családjába (Hypericaceae) tartozó, mintegy 370 fajt számláló orbáncfű nemzetség 8 faja hazánkban is honos. A kö­zönséges orbáncfű sziklás, füves lejtőkön, bok­ros helyeken, kaszálókon, irtásokban, lösz- és homokpusztákon, gyomtársulásokban az egész országban megtalálható.

 

Igen változó, 10-100 cm magas, dúsan elágazó, évelő növény. Gyöktörzse elágazó, szára hengeres, levelei széles oválisak, számos áttetsző ponttal. Sátorozó bo­gernyőben nyíló virágai aranysárgák, a szirmok szélén kevés fekete mirigyszőrrel.

Használata a népi gyógyászatban általános és sokrétű. A virágzó hajtásaiból készített gyógyteát epe- és májbántalmak, valamint gyomorfájás és gyomorfekély esetén használ­ják. Néhol az orbáncos lábat mossák erős főzetével. Ezenkívül idegerősítő és sebgyógyító szerként is ismert.

A föld feletti virágos hajtások (Hyperici her-ba) 0,1-0,5 százalék illóolajat, 0,5-1,0 százalék flavonoidot, 10 százalék cserzőanyagot és 0,1-1,0 százalék hipericint tartalmaznak.
A modern orvoslásban elsősorban krónikus epehólyag-bántalmak és gyomorfekély kezelé­sére használják. A hipericin és hipericintartalmú készítmények antidepresszív, hangulatjaví­tó hatását klinikai kísérletekkel igazolták. A drogból készített gyógyteák a különböző eredetű idegrendszeri panaszok és alvászava­rok kezelésére jól beváltak. Fontos alkotórésze a nyugtató teakeverékeknek is