Kategória






Gyógynövény és fűszernövény

Az élénk violaszínű virága szártetőző, szaggatott füzérekben fejlődik. Elég, ha a virágát megfogjuk, kezünk egész nap illatos marad. 30-60 cm magas örökzöld félcserje, Kelet-Indiában vadon terem. Európában a levendulának többféle nemesített változatát termesztik.

Felhasználása



Könnyen illó,de erősen izgató hatásánál fogva régóta ismerik. Szárított virágait elsősorban a fürdők készítésénél használták fel. Elnevezése is innen ered—mosakodni, lavare, lavore-levendula. Ma már nem csak illata miatt kedvelik. Tea és ételreceptek összetevői is. Provance fűszerkeverék, gyros egyik alapfűszere.

Nélkülözhetetlen a ruhás szekrényből, elsősorban molyűző tulajdonsága miatt. Az illatzsákok, illatpárnák a párna alá téve, nyugtató, idegerősítő. Egyszerre élénkít és nyugtat.

Fejfájásnál a homlok és a halánték bedörzsölésére használjuk a levendula ecetet. A levendula illóolajai sok betegség esetén hasznosak, például a depresszió, szorongás, hangulatingadozás, félelem, migrén, fejfájás, kimerültség és számos más esetében.

Levendula palánta, szárított virágból levendula párna, levendulazsák, levendula illatpárna kapható, megrendelhető saját termesztésű levendula kertemből.

Íme:

levendula-viragzas

2levendulaszüret

3levendulaillatparna

Egyszerre élénkít és nyugtat.