Kategória


Magyar királydinnye, koldustetű, földi súlyom, sulyomszurdáncs (Tribulus orientalis). Királydinnyefélék (Zygophyllaceae). 10—40 cm. Szára tövön ágas és földre csepült. Levelei szárnyasak, 7—13 levélkével. Levélkéi nyelesek, 5—8 mm hosszúak és rendszerint 2 mm szélesek.Szára, kocsánya, a levél fonáka, és széle, valamint a csésze hosszú, merev szőröktől borzas. A levelek színe legföljebb a középéren szőrös. Öt a porzóknál hosszabb szirma sárga. Termése öt, háromoldalú, tüskés terméskére esik szét. Ter­méskéje két hosszú és két rövidebb szarvval, tüskével van fölfegyverkezve; héja, kiemelkedő lécektől ráncolt: jól észre­vehető gerincén, apró púpos kiemelkedések vannak. Terem hazánk közép és nyugati vidékeinek homokos mezein. Művelt talajon kellemetlen gyom, mely a mezítláb járást az ellepett területeken lehetetlenné teszi.

Használata: A füvet javarészben borban mézzel főzik és rothadásos büdös szájnak öblögetésére használják.

A nyers fűnek kisaj­tolt levéve! a gyenge szemeket mossák, hogy a szemet élesebbé tegyék.

 

Gabriella szerint:

Sziasztok! Küldök egy linket sok hasznos tudással: ha valaki tud küldjön egy borítékban kiszaritott termést! 3600 Ózd Pázmány Út 48.Köszönöm: Cs.Gabriella
Termőhely: A fölgolyó egész területén elterjedt növény. Szereti a meleg, száraz, homokos talajt.

Gyűjtése: A szúrós termést kell gyűjteni, ezért védőkesztyű használata ajánlott. Érdemes a növény kiszáradása előtt “szüretelni”.

Felhasználás: A termést használják fel főzet készítésére, de a belőle készült tinktúra is használatos. Masszázsolajba vagy vajajába “sütve” is kiváló hatású.

Íze: édes: 3, keserű: 3, aromás: 3

Energetika: A szelet, a tüzet, a vizet egyforma mértékben változtatja, az egyensúlyra ösztönzi a szervezetet.

Általános jellemzés: Általános csatornatisztító. A lerakódások, mérgek eltávolításával fejti ki áldásos hatását, így a testben és az elmében a szabad áramlás újra megindulhat. Kíméletes vízhajtó hatású. A dugulásokat testszerte szünteti, a gátoltságot minden szinten csökkenti, ezért közvetetten nyugtató hatású. A vízháztartás, illetve a víz energiapálya szerveinek és az idegrendszernek fiatalító, erősítő szere. A reproduktív szövetekre illetve szervekre nézve energetizáló hatású, afrodiziákum. Használata az említett pályákon és szervekben az egyensúly megjelenését eredményezi.

Lélektani hatás: A királydinnye “démonűző labdacs”. Segít a tudatnak megszabadulni azoktól a szennyeződésektől (asztrális dimenzióban démonoktól), melyek miatt a kommunikációs és a viszonyulási problémák megjelennek.

A mérgezett érzelmi állapotokat tisztítja és a rabul esett gondolatokat felszabadítja. A teremtő energiát a gátoltság megszüntetésén keresztül fokozza, s ezzel együtt a feszültséget csökkenti. A lelki szennyeződések, lerakódások felszínre hozását és eltávolítását az indulatok és a nyomasztottság megjelenése nélkül segíti. Az elmét egyensúlyi állapotban tartja, míg a felszínre kerülő problémák újraértékelése és elengedése történik. A gátlásosságot szünteti.

Részletes ismertetés: A lélektani hatásnak megfelelően a királydinnye az idegrendszeren, a húgy-ivar szervrendszeren és a nyirokrendszeren keresztül fejti ki hatását.

A vér tisztulását fokozza, a húgysav, a zsírok és az emésztetlen anyagok eltávolításával, illetve közvetetten az átalakítás serkentésével. Ezért a reumás fájdalmak, köszvény, vérfertőzöttség, furunkulózis esetén ajánlott.

A szövetnedven keresztül mindhárom energiapálya csatornáit, illetve a hozzájuk tartozó szervek üregeit kipucolja, a bennük kialakult, áramlási zavart okozó dugulásokat megszünteti. Az idegpályák egyes részein képződött, az ingerület vezetését gátló lerakódásokat – a gondolati szennyeződésekhez hasonlóan – felszámolja, így a szél energiához tartozó idegrendszer irányító feladatát újra elláthatja. A rossz beidegződések létjogosultsága megszűnik, s helyreállhatnak a természetes reflexek.

A királydinynye a vesét tisztítja a legintenzívebben, főleg ha főzet formájában fogyasztjuk, napi 1-2 liter mennyiségben. A vese szűrőrendszerében megrekedő zsírok, mérgek tömítő hatását megszünteti. A vesemedencében, illetve a hólyagban kicsapódó ásványi sók (homok, kő) és a hurutok kiürítését gyengéden fokozza, enyhe kőoldó hatású. A pangásos vesebetegségek kezelésénél (veseciszta), valamint a derékfájással együtt járó “stressz vese” kezelésénél javallott. Édes és keserű íze révén hűti és nyugtatja a gyulladt húgyutakat. A test különböző helyein kialakult ödémák felszívódását segíti.

A vesék vízháztartásának rendezésén keresztül képes a látásra is javítóan hatni, fokozza a tisztánlátást, hasonlatosan ahhoz, ahogy a belátás képessége is fokozódik a tisztuló elmében. A vesék tisztulása megváltoztatja az érzelmi viszonyulást, ami a partnerkapcsolaton keresztül is szemlélhető.

A női kismedence reproduktív szerveit a csatornák kipucolásával közvetve erősíti. A méh nyálkahártyájának regenerálódását az áramlás helyreállításával segíti, ezért fogyasztása a szülés után, illetve a menstruáció utolsó napjaiban ajánlott. Petefészekciszták esetén igen hatásos, főleg borókával, petrezselyemmel, zsurlóval kombináltan. A nedvkeringés újraéledésével mindkét nem belső nemi szervei erősödnek, frissülnek. A herék kapillárisainak megtisztítása lehetővé teszi a nedvek akadály nélküli áramlását, ezért hereviszérgyulladás kezelésénél, valamint csökkent spermiumtermelődés esetén ajánlott. Erre épül afrodiziákus hatása is, melyet tejes párlatának fogyasztásával válthatunk ki a leghatékonyabban. Tisztító hatása miatt a nemi betegségek kezelésében ajánlott.

Ellenjavallat: Kiszáradt állapotokban, nagyfokú folyadékvesztés esetén önmagában fogyasztva káros. Ilyenkor csak a dehidráló hatást ellensúlyozó, nedvesítő növényekkel együtt használatos.

nagyi szerint:

Sajnáljuk, mi csak ezt és így ismerjük!:-(( Esetleg, ha valaki tudja a további felhasználhatóságát, szívesen vesszük és meg köszönjük!

Fehér István Sándor szerint:

Érdeklődök hogy telis-tele van a területünk királydinnyével ,és szeretném megtudni : hogy megtiszítva-mosva hogy tehetném hasznossá,teát szeretnék belőle készíteni,potencia növelőnek.55-éves férfi vagyok,köszönöm ha tanáccsal látnak el.