Kategória


Mandula (Prunus Amygdalus). Rózsafélék. (Rosaceae). 6-10 méter. Levelei hosszúkás lándzsásak, fűrészesek.

Alsó fűrészfogai mirigyesek. A kocsánya rövid. Virágai a levelek kifejlődése előtt nyílnak.  Csészéjük harangalakú, piros.,  szirmai fehérek vagy rózsaszínűek.  Magháza szöszös, csonthéjas termése lapított, húsos, csontos héja apró likacsú. Húsos burka élvezhetetlen.Dél-Európában vadon terem, hazánkban verőfényes enyhébb helyeken termesztik. Van keserű és édes-magvú fajtája. Az édes magot süteményekhez használják. Olajat, mandula-tejet készítenek belőle.

Használata: A keserű mandula gyümölcse mellet tisztít és vérköpést állít el. Étel közé keverve, máj, lép és tüdőbajnál élvezendő. Az édes mandulának a teje kólikánál és lépnél ajánlatos. A rózsaolajban összetört mandula fejfájást szüntet, ha a fejfájósnak halántékára kötik.

A borban főtt mandula rút sebeket, koszt tisztít és szárít. Mandulának az enyve borban vagy borecetben olvasztva, bőrhámlást, rühöt és sömört megtisztít. A keserű mandula fának a gyökerét ha borban megfőzöd és sömörre vagy más fekélyre kötöd, meggyógyítja.

A mandula-olaj pörsönést, sömört szárít. Vedd a mandula-fa héját és ágait, égesd meg, vedd a hamvát és csinálj lúgot belőle., ezen lúggal mosd a rühös ember testét és megtisztul.

Az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk négyet-ötöt belőle, elkerülünk számos betegséget.

Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka.

Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony a az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.

Gyógyhatása: A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget előzhetünk meg.

Szabályozza a koleszterin szintet: Ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.

Máj és hasnyálmirigy: Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májjal, és a hasnyálmiriggyel. A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.

Emésztési zavarok esetén: A gyakori emésztési zavar esetében legjobb, ha megpróbálkozunk a mandulával, hat a belek működésére is. A nagymennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.

Antioxidáns: E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást. Ugyancsak az E vitaminnak köszönhető hogy a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.

Csonterősítő: Kalcium tartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.

Szabályozza a szív munkáját: Ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetjük, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív munkáját. Ehhez az is hozzásegíti, hogy a benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.

Gyenge tüdőnél, köhögésnél, meghűlésnél: A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet.