Kategória


Mezei kökörcsin ( Anemone nigricans, fekete leánykökörcsin, lókökörcsin ). Boglárfélék ( Ranunculaceae ). 8-10 cm.

Levelei 2-3 szor szeldeltek, hasábjai keskenyek. Murvagallérja ujjasan, szálasan szeldelt. Az egész növény, még a csésze külseje is selymesen borzas.A virág erősen bókól. Csészelevelei kerülékesek, 15-26 mm. hosszúak, rendesen fekete bíborszínűek, de lehet más színű árnyalatuk is:, csúcsuk visszagörbült és a porzók csak valamivel rövidebbek. Szirma nincs. A sok terméske a hosszú, csavarodott és gyapjas bibeszállal, gömbölyű, tollas forgót képez. Tenyészik mezőkön, köves, homokos helyeken, főleg a dombvidéken, a futóhomokon s hazánk közép és keleti felében.

A leveleknek erős, narkotikus, bőr, vese,- és tüdőváladékot elősegítő hatásuk van s éppen azért vérsűrűsödésnél, bénulásnál, elmaradt havibajnál, rendetlen havifolyásnál ( dismenorrhoe ), szívdobogásnál, szamárhurutnál és csúzos bántalmaknál ajánlhat ajánlható, akár a friss fűnek kipréselt leve, akár teája, akár kivonata ( extractum )

Külső haszna: A friss gyökérnek, fűnek kipréselt leve kimarja a szemölcsöt. Bűzös sebek tisztítására és ernyedt tagok élénkítésére is használják.

Az állatgyógyászatban a levelek : 1. hurutos szemgyulladásnál- 2. az emésztő szervek beteges tüneteinél, a gyomor túlterheltségéből eredő indigestiónál- 3. takonykórnál- 4. idült tüdőkatarrbusnál, midőn a váladék ragadós, zöldes sárga- 5. a kutyáknál, nyálkás hányással egybekötött, szamárhurutos köhögésnél- 6 csepegő vizeletnél- 7. régi és nehezen gyógyuló sebeknél.