Kategória


Mezei macskagyökér, badián, baldrián, fordulófű, gyökönke, mezei vagy római nárdus, serjék fű, szet Magdolna fű ( Valeriana officinális ).

Macskagyökérfélék ( Valerianaceae ) 30-150 cm. Tőkéje vaskos, gyakran rézsútos. Számos fonalszerű, rövid tarackot hajt, amelyeknek erős és sajátságos, a macskákra részegítő illatuk van. Szára gyengén barázdált, legfeljebb töve felé szőrösödő. Levelének 5-15 pár levélkéje keskenyszálú és kerülékes, ép, vagy fűrészes.Virágai aprók, halvány pirosak: illatuk a bodzáéra emlékeztet. Terem ritkás erdőkben, vízparton, árkok mentén, s sziklákon az egész országban.

Friss gyökerének fűszeres, kellemetlen, átható, macskahúgyra emlékeztető szaga s kezdetben édeskés, később erős, fűszeres, kesernyés íze van, amely az aetherikus olajtól, budriansavtól és keseranyagtól származik. Ereje izgató:, az idegekre hat és görcscsillapító. E tulajdonságánál fogva az orvosok typhusnál, idegbajokból eredő álmatlanságnál, kedélybajoknál, görcsös tüneteknél, nyavalytörésnél, ideges fejfájásnál, vitustáncnál és ideges gyomorgörcsnél veszik igénybe.

Használati utasítás: Ennek a növénynek a gyökerében van az értéke. Céltudatosan nekünk a hegyen és a száraz helyen termő fű gyökerét kell szednünk. Szaga átható, íze kesernyés és undorító. Élénkítő izgató ereljével dermetségnél, gyomorrenyheségnél és vesebajoknál hat a gyökér pora. 1-2 gramm 1-2 deci vízben főzve és napokig bevéve. Görcsöknél és epilepsziánál az orvosok is hatásosnak mondják.

Az állatgyógyászatban a baldrián gyökerét a megbolygatott idegrendszerből eredő bajoknál használják, u.n idegláznál, lépfenénél, merevgörcsnél, bénulásnál, kólikánál és féregnél. Magától értetődik, hogy akut bajoknál még más szereket is kell használni. Szarvasmarhának, lónak 30-60 gramm adható be, 3-3 óránként egyszerre. Juhoknál 8-15 gramm, kutyáknak 1-2 gramm.

A baldrián fajok közé tartozik a kelta baldrián ( Nardos celtua ), mely kellemes, átható szaga miatt, illatos fürdők készítésénél, kivált keleten nagy szerepet játszik. Egerek pusztítására is alkalmas, ha hunyorral vegyítve és rozsliszttel keverve, az egérlyukba szórják.