Kategória


Mezei varfű, Aposteinfű, fekélyfű, gombos kóré, kelésfű, koszfű, kuzupa, rühfű vagy rühsikkantyu sennyedésfű, sennyedék ellen való fű vagy seprőfű ( Knautia arvensis ). Mácsonyfélék ( Dipsaceae ). 15-80 cm.Az egész növény hamvas szürke. Alsó levelei rendszerint épek, a felsők szárnyasak. Virágzata halványlila, piros vagy fehér. Külső csészéje négyhasábú, nem bordás, se nem rovátkolt és négy vagy többfogú., belső csészéje  tányéralakú, 8-16 sörte -foggal. A vacok nem pelyvás, de sertés. Terem mezőkön szántóföldek és utak szélén az egész országban.

Használata:  A szárított állapotban szagtalan füvet hajdan elsőrangú vértisztító szernek tartottak és főzetét belső sebeknél, gyomorfekélynél, tüdőgümőkórnál, vagy  mint a köznép mondja szegezésnél sikerrel vették be. A nyers fűnek kinyomott leve hatásosabb.

Külsőleg: a fű erős főzete és a fűből készített fürdő rühöt gyógyít—innét elnevezése is—scabiusa, mert scabies rühöt jelent.

 

nagyi szerint:

Üdvözlöm Erika! Valóban hatásos, hisz a leírásban is szerepel, hogy a “nevét” is arról kapta. Szeretném megjegyezni, hogy nagy tisztaságot igényel a kezelése. Naponta tiszta és vasalt ágynemű, alsónemű stb. Nem is tudom elképzelni egy intézményben ez hogyan kivitelezhető. A “visszafertőzés” veszélye nagy, még önmagára a betegre is. Sok sok sikert kívánok és türelmet:nagyi

Erika szerint:

Üdvözlöm!
Érdekelne ,hogy a mezei varfű ,tényleg hatásos e a rühesség kezelésére?Mert egy nagy intézményben dolgozom,ahol már 2 hónapja ,ennek a bőrbetegségnek,a leküzdésével próbálkozunk,de úgy tűnik sikertelen. Köszönöm válaszát!