Kategória


A csalánfélék családjába (Urticaceae) tartozó nemzetség 45 faja főleg az északi féltekén ter­jedt el. A nagy csalán hazánkban mindenütt közönséges és gyakori. Liget-, láp- és szurdok­erdők, száraz tölgyesek jellegzetes és tömeges aljnövényzete.

Nagy csalán - Urtica dioicaKellemetlen, ház körüli, kétlaki évelő gyom. Felálló szára 30-250 cm magas. Az egész növény sötétzöld színű, fullánkszőrökkel borított. Gyöktörzse elágazó, kúszó. Levelei szí­ves tojásdadok, durván fűrészesek.

A népi gyógyászatban leveleit, leveles hajtá­sait cukorbetegeknek, gyökerét köhögés ellen és prosztatabetegeknek vélik hatásosnak. A népi táplálkozásban manapság is fontos szerepe van, hiszen bőséges vitaminforrásként tartják sok helyütt számon, és leveseket, főzelé­keket készítenek belőlük. Legyengült, beteg ál­latok felerősítésére a csalán leveleit a takar­mányba teszik.

A levelek  B-, C-, K- és U-vita-mint, A-provitamint, klorofillt, cserzőanyagokat, biogén aminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Vizelethajtó és reuma kezelését kiegészítő teakeverékek gyakori alkotóeleme, emellett kozmetikai készítmények is tartalmaz­zák a leveleiből és a gyökereiből  készített kivonatokat.