Kategória


A csalánfélék családjába (Urticaceae) tartozó nemzetség 45 faja főleg az északi féltekén ter­jedt el. A nagy csalán hazánkban mindenütt közönséges és gyakori. Liget-, láp- és szurdok-erdők száraz tölgyesek jellegzetes és tömeges aljnövényzete. Kellemetlen, ház körüli, kétlaki évelő  gyomnövény.

Nagy csalán - Urtica dioica L.

Felálló szára 30—250 cm magas. Az egész növény sötétzöld színű, fullánkszőrökkel borított. Gyöktörzse elágazó, kúszó. Levelei szíves tojásdadok, durván fűrészesek.

A népi gyógyászatban leveleit, leveles hajtá­sait cukorbetegeknek, gyökereit köhögés ellen és prosztatabetegeknek vélik hatásosnak. A népi táplálkozásban manapság is fontos sze­repe van, hiszen bőséges vitaminforrásként tartják sok helyütt számon, és leveseket, főzelé­keket készítenek belőlük.

Legyengült, beteg ál­latok felerősítésére a csalán leveleit a takar­mányba teszik.

A levelek (Urticae folium) B-, C-, K- és U-vitamint, A-provitamint, klorofillt, cserzőanyagokat, biogén aminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Vizelethajtó és reuma kezelését kiegészítő teakeverékek gyakori alkotóeleme, emellett kozmetikai készítmények is tartalmaz­zák a leveleiből és a gyökereiből (Urticae radix) készített kivonatokat.