Kategória


Négylevelű varjúszem, csillagfű, ciklár, farkasszőlő, rókaszőlő, négylevelű csilla,  pázsitfű ( Paris quadrifolia ). Liliomfélék ( Liliaceae ). 15-45 cm.

Szára egyszerű, rendszerint négy örvösen álló, kerülékes vagy viszás tojásalakú levéllel és egy szártetőző zöld virággal. A maradandó lepel sallangjai vízszintesen elállók., a négy külső 2-3 cm hosszú és csészeszerű. a négy belső sokkal keskenyebb és inkább pártanemű. Kékesfekete bogyója nagy üregű, héja ráncolt. Terem árnyas erdőkben, nyirkos cserjésekben, hazánk minden hegy és dombvidékén.Használata: MÉRGEZŐ növény.

Külső haszna: E növénynek összetört zöld leveleit rákos képződménynél, vagy mérges természetű u.n. tűzes daganatoknál borogatásképpen sikerrel alkalmazhatjuk.

Molnár László szerint:

Sajnos a honlapon nincs semmi ‘bemutatkozás’, sehonnan sem derül ki, hogy bennfoglaltak mikori irodalmat, tapasztalatot, gyűjtést,stb. fednek, kinek-kiknek a munkája. Annyi kiérződik az egészből, hogy elsősorban hagyományos (népgyógyászati)anyagról van szó.
Sok helyen a fajok nevei helytelenül vannak írva (tudományos, és ma használatos magyar nevek egyaránt). A leírások is esetenként túlzónak, megtévesztőnek tűnhetnek. Hiába van alaposan összeszedve (s ezért szerkezetében igen jó honlap!)ha a fent említettek és az elírások miatt az olvasóban bizalmatlanságot keltenek a faj-leírások. És ezt az sem oldja fel, hogy a bevezetőben nagyon röviden le van írva (“le van tudva”), hogy forduljunk orvoshoz, stb, stb.
üdvölettel, Molnár László